Нидерландски карикатурист: Ситуацията в България е сравнима с Беларус

Карикатура на Мартен Волтеринк. За да избягат от призрака на извънредните избори, Борисов и Гешев хвърлят кокала на конституционните промени. [@mwcartoons Twitter]

EURACTIV България разговаря със станалия популярен у нас напоследък нидерландски карикатурист Мартен Волтеринк. Той стана известен с карикатурата за “каскета” и “тиквата”, а по-новата му творба, публикувана във вторник (18 август), е за изборите и новата конституция.

На въпроса какво е предизвикало интереса му към България, той признава, че не познава добре страната ни.

“Не съм добър по география. Но имам интерес към бившите сателитни държави на бившия Съветски съюз. Винаги съм се опитвал да дам глас в моите карикатури на нечутите и незабелязаните. Имам особен интерес към страни, където има потисничество, злоупотреба с власт и корупция, а често това е свързано с крайна бедност и войни. Такива са темите за Тибет, Мианмар, Уйгурите (мюсюлманското малцинство в Китай), палестинците, някои крайности в Полша, Унгария и другаде”, каза той.

И разказва, че прочел няколко статии за протестите в България и решил да помогне. Дава си сметка, че двете му карикатури се разбират добре от българите, но не са подходящи за международна публика, която не знае подробности от политическия живот в България.

“Всъщност ситуацията в България е сравнима с Беларус. Не във всички подробности, но това че и двамата премиери, притиснати от протестите, предлагат да промени конституцията, е поразително сходство”, смята художникът.

“Вниманието сега е почти изцяло насочено към Беларус. Надявам се българската политика – корупцията и опозицията срещу нея – да получат повече внимание в бъдеще. Дано моите карикатури да допринесат за това”, си пожела Волтеринк.