Николай Бареков е затрупан от лавина дела за обидите си

Николай Бареков в ЕП. [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

През последната година бившият евродепутат Николай Бареков е осъждан много пъти да плаща десетки хиляди левове обезщетения за обидите, които е нанасял на други популярни личности в страната, показва проверка на EURACTIV България.

Окончателно са влезли в сила решенията по делата, заведени от бившия премиерски антикорупционен съветник и лидер на РЗС Яне Янев. Той успява да осъди Бареков за общо 15 000 лева по две отделни дела. Първото е за нанесена му обида от студиото на бТВ на 10 май 2014 година, където Бареков го е обявил за “петдесет килограма клоун” и “подлога на Бойко Борисов”.

От изслушаните по делото показания на свидетели се установило, че ищецът е претърпял болки и страдания, предизвикани от деянието на ответника, изразяващи се в негативни емоции и душевен дискомфорт, се казва в първото съдебното решение.

Второ дело е заведено от Яне Янев срещу Бареков, защото бившият евродепутат го е нарекъл “малоумник” и “плазмодий в българската политика”. Бареков обвинява Янев пред “Пик“, че си е позволил да окаже недопустим натиск на главния прокурор – тогава на поста е Сотир Цацаров.

Преди това РЗС е внесла сигнал до главния прокурор, в който твърди, че има данни за незаконно финансиране на партия „България без Цензура“. Прокуратурата заведе досъдебно производство за финансирането на първата партия на Бареков, но от него нямаше някакви публично обявени последствия.

В крайна сметка Бареков не успява да докаже твърденията си преди съда и е осъден да плати обезщетения на Янев и по двете дела.

Бизнесменът и съсобственик на медийната група “Икономедия” Иво Прокопиев също успя през миналата година да осъди на първа инстанция Николай Бареков за 15 000 лева. В иска на Прокопиев се твърди, че Бареков го е нарочил, че е “отровил водата и разболял от рак с веществото арсен стотици жители на гр. Меричлери”.

От съдебното решение става ясно, че Бареков не е представил доказателства, които да обосноват казаното от него. Поради това е и осъден.

През миналата година телевизионните продуценти братя Халваджиян също са осъдили бившия евродепутат на първа инстанция за общо 20 000 лева плюс лихви и разноски по делото. Съдът е признал, че те са били обидени от Бареков, който ги е нарекъл: “по душа те са едни абсолютно обикновени мишки, плъхове”, “морални престъпници”,”лайномет на ГЕРБ”, “прасета”,”Народ зажумя, Магаре – гърдич изгрее.., Мръсна “господарска” помия” и други.

Бареков е трикратен носител на приза “Златен скункс“, който дълго време се връчваше от хитовото телевизионно шоу “Господари на ефира“. Халваджиян са продуценти на шоуто.

Активистът на “Демократична България” Юри Катанов е осъдил Бареков за 14 000 лева за клеветническите твърдения, че е участвал в измама на немска фирма за над пет милиона; както и че като дясна ръка на Иво Прокопиев е участвал в кражба на ДДС. Бареков не е представил доказателства за твърденията си пред Софийския апелативен съд.

Настоящият евродепутат Ангел Джамбазки в момента съди бившия си колега Бареков за редица обиди. Той иска 6000 лева обезщетение за това, че Бареков е използвал по негов адрес любимия си етикет „мишка“, но е продължил с “псевдопатриот, национален предател, лъжепатриот и амбулантен търговец”, твърди свидетел по делото. Най-голямата обида за Джамбазки обаче е етикетът “нежен джендър”, става ясно от съдебния протокол.