Малкият процент ваксинирани и туризмът излагат България на риск

България е с най-ниски нива на ваксинация в ЕС, което до голяма степен се дължи на влиянието на антиваксърите. Фалшивите новини в социалните медии и настроенията срещу ваксинацията, включително сред здравните работници, допринасят за явлението. [Shutterstock/Anton Chalakov]

България, страната с най-нисък процент на ваксинирани срещу ковид в ЕС, има всички основания да се страхува от смъртоносна четвърта вълна на пандемията заради силно заразния вариант Делта, които може да бъде внесен от туристи, предупредиха властите.

Междувременно съседна Гърция предприема мерки, за да убеди младите хора да се ваксинират, което предизвика вълна от реакции.

Властите в София се опасяват от потенциална опустошителна четвърта вълна на COVID-19, тъй като вариантът Делта ще намери плодородна почва в страната, където само 14% от населението е получило поне една доза и само 11,2% са напълно ваксинирани.

България е  страната с най-нисък процент на ваксинация, което се дължи до голяма степен на влиянието на антиваксърите. Фалшивите новини в социалните медии и настроенията срещу ваксинацията, включително сред здравните работници, допринасят за явлението.

Досега в страната са открити седем случая на  заразяване с варианта Делта.

В същото време България се отваря за руските туристи, след като в понеделник бяха възобновени редовните полети между двете страни, въпреки че Русия вече преживява нова вълна заради щама Делта. Процентът на ваксинация в Русия е дори по-нисък дори отколкото в България.

Според заповед на здравното министерство от 18 май, България приема туристи със сертификати за ваксинация с одобрените в ЕС ваксини, но също така и с руската ваксина Спутник V и двата китайски препарата.

„Вариантът Делта ще предизвика нова вълна до края на септември, ако дотогава не се появи нов вариант“, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според експерти вариантът Делта може да стане доминиращ през август, а идващите туристи могат да представляват допълнителен риск, предвид малкия брой ваксинирани хора.

Кунчев посъветва българите да се ваксинират възможно най-скоро.

В съседна Гърция правителството реши да изисква PCR тест за руски туристи, дори ако те са ваксинирани с руския препарат.

Решението бе взето след критики от Германия и Франция към властите в Атина, че са прекалено небрежни с туристите и особено за признаването на руската ваксина Спутник V.

Гръцкият национален комитет по ваксинацията включва руската ваксина като еквивалент на европейските ваксини за пътуване.

Освен това правителството обяви в понеделник плановете си да отпусне 150 евро на всеки млад грък, който е бил ваксиниран срещу COVID-19 или скоро възнамерява да се имунизира. Кабинетът определи решението като  „подарък от благодарност“ преди лятото.

Известна като Freedom Pass, схемата ще има предплатен кредит от 150 евро и ще се дава на родените между 1996 и 2003 г.

Около 940 000 младежи ще имат право да получат „подаръка“ и ще могат да ги харчат за пътувания, туризъм и културни услуги в страната.

Този ход предизвика критики от опозицията.

„Връзката на ваксината с джобните пари от 150 евро, освен че е унизителна за новото поколение, към което г-н Мицотакис се е насочил, също е показателна за начина, по който той мисли: Всичко може да се купи“, коментираха от опозицията.

Досега Гърция е приложила 8 милиона дози ваксини, а почти 33% от населението е напълно ваксинирано.