Новата ЕК беше одобрена с 461 гласа

42738351_2083797991651431_3642781172141916160_o-29 [ЕП]

Новата Европейска комисия беше одобрена в сряда (27 ноември) с гласовете на 461 депутати. 157 членове на Европейския парламент гласуваха против, 89 се въздържаха.

В речта си по време на пленарния дебат преди това избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: “Ние сме готови, но още по-важно е, че Европа е готова. Моето послание е ясно: нека се захванем за работа”.

“Ако свършим добре работата си, Европа през 2050 г. ще бъде първият континент в света, който ще бъде неутрален спрямо въглеродните емисии, ще бъде главна сила в дигиталния сектор и икономиката, която най-добре постига баланс между пазара и социалната страна… Задачата не е лесна, но заедно можем да го направим”, добави тя, цитирана от ЕП.

Урсула фон дер Лайен също така обяви, че името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде променено. Вместо “Иновации и младеж” то ще бъде “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж”.

Депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия през юли. След това от края на септември до средата на ноември парламентарните комисии организираха изслушвания на всеки един от номинираните за комисари, за да преценят доколко те са подходящи за съответните ресори.

На 21 ноември лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента Давид Сасоли решиха, че процесът на изслушванията е приключен и Парламентът е готов да проведе заключителното гласуване в пленарна зала.

Новата Комисия ще започне работа на 1 декември.

Тук може да видите кои са членовете на ЕК и какви са ресорите им.