Новите мерки: КПП-та, затворени паркове, часове за пазаруване

Предстои парламентът да приеме промените в закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ.. [БГНЕС]

В полунощ влизат в силата новите по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България. Това стана ясно след поредното заседание на националния щаб и Министерския съвет.

От 00.00 ч в събота ще име контролно-пропусквателни пунктове (КПП) на входовете и изходите на областните градове. Ще бъдат пропускани само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. Те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя си за местоработата си и работното си време.

От 8.30 ч до 10.30 ч може да пазаруват само хората над 60-годишна възраст. От заповедта не става ясно дали възрастните хора може да посещават магазините извън тези два часа.

Забраняват се разходките и събиранията по паркове и градини, спортни и детски площадки. Стопаните на кучета могат да ги разхождат, но без да се струпват.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев може да бъде прочетена тук.

Брифинг в МС след заседание на Националния оперативен щаб

Брифинг в МС след заседание на Националния оперативен щаб

Geplaatst door bTV Новините op Vrijdag 20 maart 2020

По думите на шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски възрастните хора, които са най-уязвими, не проявяват достатъчно разбиране за мерките. Много от тях му пишели “оставете ни да живеем”. “Аз ще му отговоря – дайте ни шанс да работим”, каза той.

Стана ясно, че в България има резерви на хининови дози, които успешно се прилагат в лечението на COVID-19. “Имаме 35 000, тоест за 35 хиляди души да се лекуват”, съобщи Мутафчийски.

Колкото до църковните служби, които също са опасни заради струпването на много хора, Мутафчийски обясни, че щабът може само да отправя вербални послания към ръководството на Църквата, но на и да се меси в работата й.

127 са регистрираните случаи на коронавирус в България до момента, обяви ген. Мутафчийски. В събота се очаква от ВМА да бъде изписана първата излекувана пациентка с COVID-19 в България.

Извънредният закон

Парламентът цял ден в петък (20 март) разглежда на второ четене проектозакона за извънредното положение. При приемането на проекта от правната комисия в четвъртък цареше хаос и дори депутатите трудно се ориентираха какво приемат. Част от причините за това са, че със закона се променят още куп закони. А някои от поправките изглеждат откровено лобистки.

5000 лв. ще е глобата за нарушаване на въведените здравни мерки. Санкцията за едноличен търговец или юридическо лице ще бъде 15 000 лв. 5000 лв. ще е и глобата за заразено или контактно лице, както и  за лицата от други държави, които не изпълняват задължителната изолация и лечение. От 50 до 500 лв. е санкцията за контактно лице, отказало да бъде изследвано за носителство на заразна болест. Такива лица също ще се довеждат принудително за тестове.

По време на действието на извънредния закон, но за максимум 3 месеца, НОИ ще превежда 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени от работодатели, които отговарят на критерии, определени от Министерския съвет.

Депутатите сериозно увеличиха правомощията на управляващите органи по еврофондовете. Докато действа извънредното положение законът за обществените поръчки няма да важи за хигиенни материали и медицински изделия.

По предложение на ГЕРБ парламентът позволи правителството да включи армията срещу епидемията. Когато бъдат изкарани на улицата, военните ще имат правото да извършват проверки за самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, а също и да използват сила и помощни средства, ако им се окаже съпротива, или бъдат нападнати.

Очаква се законът да бъде обнародван в извънреден брой на “Държавен вестник”.