Новият лидер на ХДС трябва да реши съдбата на партията на Орбан

Армин Лашет [EPA / CHRISTIAN MARQUARDT]

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет пое ръководството в партията на Ангела Меркел – Християндемократически съюз, след балотаж с консервативния кандидат Фридрих Мерц в събота.

Лашет, който е смятан за най-умерен от тримата кандидати за лидерския пост, се  кандидатира с платформа за продължаване на наследството на Меркел. Сега той има голям шанс да стане следващият канцлер на страната след изборите за Бундестаг, насрочени за 26 септември.

Междувременно на ниво ЕС Лашет ще трябва да се справи с главоболията, причинени от управляващата унгарска партия Фидес, която е част от  Европейската народна партия (ЕНП). Лидерът на ЕНП Доналд Туск приветства делегатите по време на виртуалния конгрес на ХДС в събота и призова партията да заеме ясна позиция по отношение на спора с Фидес.

“Всички в ЕНП оценяват търпението и упоритостта на ХДС, но когато става въпрос за защита на нашите общи ценности, трябва да се вземат трудни решения“, каза Туск, без изрично да посочи партията на Виктор Орбан.

“Ясната позиция от ваша страна ще бъде решаваща“, каза лидерът на ЕНП и добави, че е сигурен, че “и в този случай няма да ни подведете“. Членството в ЕНП на партията на Орбан за момента е спряно, а опитите за изключване са неуспешни заради застъпничеството на германските  партии – ХДС и ХСС.

Туск – който отдавна настоява за изключването на Фидес от ЕНП – призна, че винаги може да разчита на ХДС да поддържа “високите стандарти на обществения ни живот“.

“До голяма степен се дължи на вас, че свободата, честността, прозрачността, истината и разумът не са загубили в борбата срещу авторитарните тенденции, корупцията, лъжите и популизма“, каза Туск пред християндемократите.

Начинът на управление на ХДС беше “благодат не само за Германия, но и за цяла Европа“, каза Туск, който посочи за пример източните съседи на Германия, балканските страни и Украйна.

“Ако не сме спрели да вярваме, че обединена Европа има бъдеще и нашите ценности имат смисъл, това се дължи и на вашата последователност, вашето търпение и вашето благоприличие“, каза Туск, който благодари на ХДС за политическото ръководство в драматичен исторически момент – пандемията.