Новият парламент обеща промяна и овластяване на българите в чужбина

45-ото Народно събрание се събра за първото си заседание в старата парламентарна сграда. ["Дневник"]

Голяма част от депутатите в новоизбраното 45-о Народно събрание се ангажираха с тържествени обещания за провеждане на бързи реформи, които да променят радикално политическото статукво в страната чрез приобщаването на близо два милиона българи, които живеят в чужбина.

Отсега изглежда, че новият парламент няма да изкара своя мандат. Новите парламентарни групи декларират намерение за демонтаж на задкулисието и паралелната държава. Тяхната визия включва задължителна промяна в Изборния кодекс, а надеждата е, че политическа игра може да бъде променена от българите в чужбина.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ обещаха веднага да внесат промени, които да премахнат ограниченията за гласуване зад граница. Партията на Слави Трифонов говори за гласуване по пощата, коалицията на Мая Манолова – за въвеждане на електронно дистанционно гласуване. „Демократична България“ също се обявиха за въвеждане на дистанционно гласуване.

Трите формации имат 92 гласа, което е недостатъчно, но те биха могли да получат подкрепата на ДПС, които разчитат много на вота в Турция. БСП също обещава да подкрепя отделни политики, инициирани от „Има такъв народ“ (ИТН).

На изминалите парламентарни избори вотът в чужбина бе категорично спечелен от ИТН, която спечели 30% от гласовете. На второ място със 17% бе „Демократична България“, а третата позиция бе за ДПС, които имат полза от разширяване на възможностите за гласуване за изселниците в Турция.

Пълна изолация за ГЕРБ

В новия парламент ГЕРБ изглежда е в пълна изолация. Това стана видно веднага при избора на Ива Митева (ИТН) за председател на парламента с мнозинство от 163 гласа “за“. За нея гласуваха всички, освен ГЕРБ, която предложи Цвета Караянчева. Досегашната председателка на НС бе отхвърлена с 162 гласа “против“.

Ива Митева ["Дневник"]

Парламентарната група на ГЕРБ показа, че е наясно със силните реваншистки тенденции в новия парламент, но не спря да върши нещата постарому.

Докато течеше тържествено заседание, Бойко Борисов внесе оставката на своето правителство тихомълком в деловодството на НС. „Не знам дали е за похвала или срам“, каза Мика Зайкова (ИТН), която откри и води тържествената част от заседанието в качеството най-възрастен народен представител. Тя напомни, че оставката е трябвало да бъде внесена в пленарната зала пред депутатите, които представляват суверена. Зайкова събра симпатиите заради своята реч в защита на парламентаризма, която бе импровизирана, и открития начин на водене на заседанието.

Десислава Атанасова ["Дневник"]

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че на изборите „победителят е един и това е ГЕРБ“. Това обяснимо предизвика освирквания в пленарната зала. Атанасова обясни, че победителят се поздравява и разкритикува останалите партии, че не притежават политическата култура и опит, за да отправят такъв поздрав. Депутатът от ГЕРБ се обърна към хората на Слави Трифонов и ги призова да прекратят „Шоуто“.

„Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това“, каза Атанасова и адресира реваншистките тенденции с думите, че „омразата не гради, а само дълбае пропасти в обществото“.

Хората на Слави са все така мълчаливи

От името на “Има такъв народ“ речта бе произнесена от Тошко Йорданов, който е заместник-председател на партията. Лидерът Слави Трифонов е карантиниран с коронавирусна инфекция и се включи онлайн за своята депутатска клетва.

Тошко Йорданов ["Дневник"]

Йорданов бе лаконичен, какъвто изглежда ще стилът на поведение на новата формация в следващите месеци. „Има такъв народ“ обещава да внесе промени в Изборния кодекс за въвеждане на гласуване по пощата и намаляване на партийните субсидии до 1 лев на глас. В момента партиите получават субсидия по 8 лева на избирател на година. „Има такъв народ“ отхвърли рязко предложението на ГЕРБ за незабавно въвеждане на мажоритарната избирателна система

„Ще внесем промени в Изборния кодекс. Няколко елементарни неща, за да може всеки български гражданин да гласува навсякъде по света. Въвеждане на вот по пощата. 100% машинно гласуване, разпускане на този състав на ЦИК и въвеждане на видеонаблюдение на изборите“, каза Йорданов.

Той обясни, че мажоритарните избори се правят с мнозинство в парламента, а партията, които ги предлага няма мнозинство. Преди ден Бойко Борисов обясни, че ще предложи незабавно преминаване към мажоритарна избирателна система, което е кауза за Слави Трифонов, но устройва в момента само ГЕРБ и ДПС.

Йорданов прогнозира, че парламентът най-вероятно няма да изкара пълния си мандат. „Той ще работи толкова, колкото трябва“, коментира той.

БСП ще подкрепя политики на евентуално правителство на Слави

Корнелия Нинова ["Капитал"]

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави като първа цел пред новия парламент налагането на мораториум върху сключването на договори от сегашното правителство в оставка.

„Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ“ по политики, свързани с разграждането на паралелната държава. Ако ни връчат мандата на нас, ще решим допълнително какво да правим“, каза Нинова.

["Дневник"]

Очаквано посланието на ДПС бе създаване на правителство на политическото съгласие между повечето играчи в новия парламент. България има нужда от по-пластично правителство, обясни лидерът на формацията Мустафа Карадайъ.

“Заедността е заложена в изборните резултати и е общ залог за успех“, допълни той. Според него основната цел на новия парламент трябва да е защитата на демокрацията и парламентаризма. Според него България е по-близо до перспективата на нови избори, но държавата няма нужда от експертно правителство.

Христо Иванов: Този парламент трябва да получи време

„Демократична България“ иска оставката на Гешев и внасяне на Плана за възстановяване в ЕК. Председателят на парламентарната група на “Демократична България“ Христо Иванов говори най-дълго от всички политически лидери. Той се обърна към вицепремиера в оставка Томислав Дончев и го обвини в саботаж на държавата.

Христо Иванов е шеф на парламентарната група на ДБ. Под предложението за конституционни промени са се подписали всички 27 депутати от групата. ["Дневник"]

„Отказът ви да бъде внесен Планът за възстановяване и устойчивост е саботаж“. Внесете го (плана)“, призова Христо Иванов. Според него ГЕРБ са решили да изтеглят плана, защото са се страхували, че той ще бъде отхвърлен от Брюксел, а не от желание да се остави на следващите управляващи.

“Още през миналата година ние ви предложихме да работим заедно върху това, но това бе отхвърлено“, каза Иванов.

“Демократична България“ започва събирането на подписи за промяна в конституцията за смяна на главния прокурор Иван Гешев и установяване на процедура по истинска демократична отчетност на новия главен прокурор. Коалицията се обявява за радикална реформа и на Висшия съдебен съвет.

“Искаме да прекратим мандата на Иван Гешев. Ние ще работим за това да бъде отстранен от поста“, каза Иванов. Другите приоритети са въвеждането на пряката конституционна жалба и лустрацията. Според Иванов този парламент трябва да получи достатъчно време, за да свърши най-належата работа.

Мая Манолова: Мутрите вън!

Мая Манолова ["Дневник"]

„Нашата цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези, които ги обслужваха“, каза председателят на парламентарната група на “Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Целите на формацията са назначаването на нов главен прокурор и гарантиране на независимостта на регулаторите. “Пълна ревизия на корумпираното управление. Искаме да направим така, че повече в бъдеще мутренското управление да не е възможно“, каза Манолова. Коалиция ще внесе предложение за създаване на анкетна парламентарна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ.

Коалицията ще работи за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, премахване на ограниченията за гласуването в чужбина, прочистване на избирателните списъци с активна регистрация и смяна на ръководството на БНТ.

Мика Зайкова: Ние сме на дъното на ЕС

Най-възрастният депутат Мика Зайкова по традиция откри първото заседание. В своята реч, която тя каза, че България има нужда от промяна, която да я извади от всички последни места на ЕС. Тя обърна специално внимание върху това, че България се намира на 88-о място в света от 140 държави по качество на образованието, а е била на пето място в Европа преди години.

„Това е срам и позор“, каза Зайкова и напомни, че България се гордее с кирилицата, с Паисиевата история и своята култура.

„Независимо от това, че депутатите сме различни, че имаме различни политически убеждения, имаме нещо общо. Искаме просперитета на България и осигуряване на нейното достойно място в европейското семейство“, каза тя.

„Нашите предци са ни оставили своя завет и той е изписан на фасадата на тази сграда – „Съединението прави силата“. Не забравяйте за какво сте изпратени тук“, допълни Зайкова, преди депутатите да се закълнат.