Новият премиер на Северна Македония ще преговаря с Петков за отмяна на ветото

shutterstock_1408450328-800x450-1 [Снимка: V.Lawrence, Shutterstock.]

Новият лидер на управляващите социалисти в Северна Македония, Димитър Ковачевски, каза във вторник, че ще получи мандат за съставяне на правителство след официалната оставка на Зоран Заев като премиер миналата седмица.

Ковачевски написа на страницата си във Фейсбук, че е получил одобрението на централния комитет на неговата партия СДСМ  късно в понеделник. В това си качество той се срещна с посланика на САЩ в Северна Македония във вторник.

„Като председател на СДСМ и нов кандидат за министър-председател ще се ръководя изключително от принципите на единство, отговорност, отдаденост и ефективност“, каза Ковачевски след срещата.

Бъдещото правителство на страната е изправено пред предизвикателства, вариращи от пандемията до енергийна криза, причинена от липсата на вътрешно производство на електроенергия и покачването на цените в цяла Европа.

Президентът Стево Пендаровски официално ще утвърди Ковачевски за министър-председател в сряда, съобщиха местните медии, позовавайки се на неговия офис.

Миналата седмица премиерът Заев официално подаде оставка в парламента, след като се оттегли като лидер на СДСМ след загубата на партията му на кметските избори през октомври.

Според конституцията Ковачевски трябва да състави нов кабинет, който да бъде подкрепен от 64 депутати в 120-местния парламент в рамките на 20 дни. Председателят на парламента Талат Джафери посочи, че гласуването на новото правителство вероятно ще бъде насрочено за 15 или 16 януари.

Северна Македония, която се присъедини към НАТО миналата година, се стреми да стане част от Европейския съюз. Пътят на присъединяването й към момента е свързан с този на Албания. Въпреки че изглежда има консенсус между страните-членки на ЕС,   българското вето блокира пътя на страната.

София отказа да даде зелена светлина на Скопие за първата междуправителствена конференция, с което официално стартира процеса на присъединяване. Проблемите с езика, културата и нарушенията на човешките права срещу българското малцинство се оказаха основни пречки.

Въпреки че неотдавнашната смяна на правителството на България може да доведе до по-лек път към присъединяването, някои пречки остават. Твърде мекият подход към Скопие би донесъл на управляващите в София политически загуби, а твърде суровият подход рискува загуба на подкрепата на европейски и американски съюзници.

Друг предизвикателен въпрос за новия министър-председател са резултатите от преброяването през 2021 г., които ще бъдат публикувани през новата година. България настоява нейното малцинство в Северна Македония, трябва да се ползва с равни права и признание от закона. България настоява Република Северна Македония да включи в своята Конституция и българите като един от съставните народи, за да бъдат гарантирани и техните права. Резултатите са от решаващо значение и за албанската общност в страната, която дълго време твърди, че е недостатъчно недостатъчно представена в управлението.

Той също така ще трябва да си върне подкрепата на избирателите след съкрушителното поражение на местните избори.

Ковачевски заяви във вторник, че възнамерява след като бъде избран за премиер да покани в Скопие министър-председателя на България Кирил Петков в опит да договори отмяна на българските възражения.

При посещението си в Брюксел наскоро Петков се обяви за ускорено намиране на решение по спорните въпроси между София и Скопие. Наред с дискусиите по историческите въпроси Петков предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

След срещата с американския посланик в Скопие Кейт Бърнс, Димитър Ковачевски каза още, че най-важното е да постигне се взаимноприемлив план, по който българската „блокада“ за евроинтеграцията на Скопие да бъде вдигната „час по-скоро“.