Новият щам на вируса блокира Великобритания

Правителство на Обединеното кралство издаде забрана за пътувания. Такава обява е поставена на гарата Кингс Крос в Лондон, Великобритания, 20 декември 2020 г. [Andy Rain / EPA / EFE]

Британското правителство обяви в неделя, че ще проведе кризисно заседание, след като страните по света забраниха пристигането от Обединеното кралство заради новия силно заразен коронавирусен щам.

В същото време отвъд Атлантическия океан може да се стигне до отпускане на още по-голяма държавна помощ на затруднените американци, като депутатите от Вашингтон приключат с преговорите за пакет от 900 милиарда долара.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще председателства комитета за извънредни ситуации в понеделник, защото множество държави от Швеция до Турция блокираха пристиганията от Великобритания по въздух заради мутиралия вирус.

Франция, която е важна транзитна държава, се наложи да блокира хората и стоките, пресичащи Ламанша, докато Холандия заяви, че пътниците, пристигащи с ферибот, ще получат отказ за влизане.

На извънредната среща на кабинета ще бъде обсъдена ситуацията с международните пътувания, по-специално движението на огромния поток на товари във и извън Обединеното кралство, обясни говорител на Даунинг Стрийт.

Забраната ще наруши нормалния трафик на стоки в Европа, още повече, че  Великобритания окончателно напусне търговските структури на Европейския съюз след Брекзит.

Късно в неделя, ключовото британско пристанище на южното крайбрежие в Дувър обяви, че затваря за всички товари и пътници поради ограниченията на френската граница “до ново нареждане“.

“Имам късмет, че успях да се кача в Дувър, за да стигна тук преди полунощ”, коментира италианската студентка Пезанте, когато пристигна във френското пристанище Кале.

Алармени камбани бият в цяла Европа, която миналата седмица стана първият регион в света с 500 000 смъртни случая от Covid-19 от избухването на пандемията преди година. Сега новият щам на вируса, който още по-бързо се разпространява, бушува в няколко части от Великобритания.

Говорител на Световната здравна организация заяви, че “в цяла Европа, където разпространението на заразата е интензивно, страните трябва да удвоят своите усилия за контрол и превенция“.

Източник от германското правителство заяви, че ограниченията за пътувания по въздух от Великобритания могат да бъдат приети от целия 27-членен ЕС и че страните обсъждат и съвместен отговор по морски, автомобилни и железопътни връзки.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и председателите на Комисията и Съвета Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел проведоха в неделя конферентен разговор по въпроса, съобщиха от кабинета на Макрон.

Въпреки нарастващата загриженост относно новия щам, експертите от ЕС смятат, че това няма да повлияе на ефективността на съществуващите ваксини, каза германският здравен министър Йенс Шпан.

Оценката беше споделена от главния медицински директор на Великобритания Крис Уити.

Великобритания – обратен завой

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че заразността от новия щам го е принудила да затвори  голяма част от Англия по коледните празници.

“За съжаление новият щам е извън контрол. Трябва да го овладеем “, заяви министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок пред Sky News, след като Джонсън се отказа от плановете си за облекчаване на мерките по празниците.

Учените за първи път откриха през септември новия щам, който според тях е 70 процента по-лесно преносим. Здравните власти съобщиха в петък, че ситуацията е много сериозна и трябва да се действа спешно.

Вирусът уби най-малко 1 685 785 души от избухването му в Китай през декември миналата година.

Сега с настъпването на по-студеното зимно време в северното полукълбо процъфтяват респираторните заболявания, а страните се готвят за нови вълни на Covid-19 и по-строги ограничения, въпреки икономическите щети, причинени от подобни блокировки по-рано тази година.

Холандия е под петседмично затваряне до средата на януари, като училищата и всички  магазини, които не са от първа необходимост, са затворени, за да забавят разпространението на вируса.

Италия също обяви нов режим на ограничения до 6 януари, който включва ограничения за напускане на домовете повече от веднъж на ден, затвори нехранителните магазини, барове и ресторанти.

В Русия здравните власти заявиха, че броят на хората, починали от коронавируса, е надхвърлил границата от 50 000 и сега възлиза на 50 858.

Разпространение на ваксините

В Съединените щати сенаторът Мит Ромни заяви, че законодателите са близо до споразумение за пакет от помощи за милиони американци на стойност 900 милиарда долара, след като демократи и републиканци постигнаха компромис за бъдещите правомощия на разходите на Федералния резерв

“Вярвам, че ще има сделка“, каза Ромни пред CNN.

“Винаги има проблеми, но големият беше решен снощи много късно” със споразумението за централната банка, каза той.

По света бързото разпространение на ваксинациите сега се разглежда като единственият ефективен начин за прекратяване на кризата и икономически опустошителните затваряния, използвани за спиране на пандемията.

Очаква се Европа да започне мащабна ваксинационна кампания след Коледа след Съединените щати и Великобритания, които вече ваксинират с препарата на Pfizer-BioNTech.

Русия и Китай също започнаха да ваксинират населението със собствени  ваксини.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че ще се ваксинира публично, когато дойде ред на неговата възрастова група.

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебуну каза, че страната ще започне ваксинации през януари, въпреки че северноафриканската държава все още не е избрала кой от предлаганите препарати ще използва.