Новият щам на вируса спира властта рязко да разхлабва мерките

Борисов се появи на брифинга на щаба. [БГНЕС]

Новият вариант на COVID-19 е причината властта да не премине към рязко разхлабване на мерките. Засега е ясно, че в клас ще се върнат и учениците от 5 до 12 клас. Това се разбра в четвъртък, 21 януари, по време на брифинга на оперативния щаб и здравния министър, на който се появи и премиерът Бойко Борисов.

Той обясни, че два часа сутринта са водени спорове за мерките и разхлабването им. И оптимизмът на политиците, който идва от спада на броя на заразените в последните дни, много рязко бил опроверган от докторите.

Новият щам се разви със страшна сила във Великобритания, Испания и т.н., тъй като се пренася изключително бързо, обясни Борисов. И допълни, че въпреки затварянето в тези страни продължава да се качва броят на заразените и починалите.

“Ние сме си дали като дата 31 януари (сегашните мерки важат дотогава). Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. Тук с докторите намираме общ език, че по определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, за което е проблем, ако месеци наред не ходи на училище”, каза Борисов.

Колкото до ресторантите и нощните заведения, които най-шумно настояват да бъдат отворени и дори плашат с гражданско неподчинение, Борисов коментира, че от 30 000 работещи в този бранш едва 6300 са подали заявления за подпомагане. “Рискът е огромен при този нов щам”, каза Борисов и допълни, че ситуацията ще бъде наблюдавана до 31 януари.

“Сега сме като оазисче”, каза още премиерът, но допусна, че новият вариант на вируса може да доведе до голяма заболяемост, която да не може да се овладее.

“Спорът е голям, защото удължаването на мерките означава близо 100 млн. лв. допълнителни”, призна все пак той. И си остави вратичка – “ще чуя и ЕК какво ще каже” и “в края на краищата решение на всеки един човек е дали да отиде на ресторант. Дори да е отворен, не е задължително да ходиш”.

Борисов обаче посочи, че реално в България няма кой знае какви ограничения освен неходенето по заведения. “Представете си го само физически, ако кажем, че от 18 ч до 5 сутринта има вечерен час”, даде пример той.

Борисов бе попитан и за това дали сам не нарушава мерките като сваля маската си на публични места. Той обясни, че спазва дистанция и ако някой се засили към него, го отблъсква. “Да ме глобят, те трябва да глобят половината държава”, заключи той.

Премиерът не коментира обвързването на наличието на ваксинация с ограничение на пътуванията. Той посочи само, че държавите са дали много пари за ваксини. И тепърва разговорът ще се води на европейско ниво.

Преди да се появи Борисов, здравният министър Костадин Ангелов обясни, че се наблюдава трайна тенденция броят на излекуваните да е в пъти по-голям от положителните проби. За последните 7 дни има над 31 400 излекувани, при малко под 3000 потвърдени случаи.

В момента заети са 29% от болничните легла за неусложнени случаи и 43% от леглата в интензивните отделения.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че страната ни е на 27 място по заболяемост, на 9 място по смъртност в ЕС и на първо на Балканите.

“На този оптимистичен фон в България, в Европа никак не е оптимистично”, каза той във връзка с новия вариант на вируса. (Промените са толкова малки, че чисто научно не е щам, обясни Кунчев.)

По думите му хубавото е, че не води до по-тежко заболяване. Лошото е, че се разпространява много по-бързо и заразността му е в пъти по-голяма. В момента в България 10 души заразяват между 5 и 6 души. А във Великобритания 10 заразяват 27. “Това предстои в Европа”, каза Кунчев.

От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми, допълни главният здравен инспектор.

Шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски обясни, че по-заразният вариант на вируса може да доведе до в пъти по-голяма смъртност, защото се изчерпва ресурсът в лечебните заведения и здравната система се пренапряга.

Той илюстрира със статистика – в началото на октомври е имало 35 заразени на 100 хил. души население. На 23 ноември е стигнат пик с 677 на 100 хил. Мерките бяха въведени на 28 ноември. Вчера заразените са 108 на 100 хил. на 14 дневна база.

Смъртните случаи са 1,2 на 100 хил. през октомври, 27,7 на 100 хил. на 8 декември и 10,2 на 100 000 сега. Ако три пъти е по-висока заболеямостта в сравнение с 1 октомври, смъртността е около 9 пъти по-висока, посочи той.

“Какво би се случило с нов вариант, най-просто е да се умножи по 7, но заради изчерпването на здравните ресурси и загубите ще са много по-тежки”, заключи той. И призова да се обмисля много внимателно какво и как да се отваря.