Нов пик на случаите на COVID-19 в Румъния

Румънска здравна работничка чака хората да бъдат тествани за антитела на SARS-CoV-2, пред импровизирания тестов център на стадион "Национална арена" в Букурещ, 10 юни. EPA-EFE

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БУКУРЕЩ. В сряда (8 юли) броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус през последните 24 часа е нараснал до 555 души. Това е най-високото число от началото на пандемията. Предишният пик беше достигнат на 11 април (523 нови случая), но тогава капацитетът за тестване на страната е бил значително по-нисък. Прочетете повече от Богдан Нягу от Румъния.

///

Междувременно румънското правителство обяви, че не възнамерява да въвежда нови ограничения и добави, че увеличението на броя на заразените се дължи на факта, че гражданите не спазват санитарните правила. Прочетете повече.

///

БЕРЛИН

Меркел в Брюксел. В сряда (8 юли) канцлерът Ангела Меркел (ХДС) представи приоритетите си за германското председателството на Съвета на ЕС пред евродепутати  в Брюксел. Тя подчерта готовността си за компромиси, но членовете на ЕП бързо отправиха критики към част от програмата на правителството в Берлин.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Новият премиер с обещание да увеличи бюджета за правосъдие. След като предишния ден обяви увеличение на средствата за здравните работници, новият премиер на Франция Жан Кастекс взе решение в сряда (8 юли) да направи същото и за министерството на правосъдието. “Тяхната работа е в основата на нашите приоритети”, посочи Кастекс.

(Ан Дамяни | EURACTIV.fr)

///

БРЮКСЕЛ

Белгия ще издаде официална забрана за пътуване до страните в Шенген, в които се налага карантина. Въпреки това, правните последствия все още не са ясни и регионите обявиха собствени мерки. Прочетете повече от Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

ВИЕНА

Граничен контрол за Източна Европа. След като издаде предупреждения за пътуване в Източна Европа заради нарастването на броя заразени с коронавирус, австрийският външен министър Александър Шаленберг обяви в сряда (8 юли), че ограниченията ще се прилагат и за пътници от Молдова, България и Румъния. Пътуващите от тези страни ще трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина преди да влязат в страната. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Най-бавното възстановяване в ЕС. Икономическият растеж във Финландия през 2021 г. ще бъде дори по-бавен, отколкото беше прогнозирано през май. Прогнозите, публикувани от Европейската комисия тази седмица, предвиждат свиване на финландската икономика със 6,3% през 2020 г., и растеж едва 2,8% през 2021 г. Ако прогнозите се оправдаят, растежът на Финландия би бил най-бавният в ЕС. Прочетете повече.

///

СТОКХОЛМ

Шведската икономика се свива. Счита се, че икономиката на Швеция ще се свие с 5,3% през 2020 г., а растежът на страната за 2021 г. се очаква да бъде едва 3,1%. Въпреки че Швеция предприе по-либерална стратегия срещу коронавируса в сравнение със северните си партньори. Икономическите прогнози обаче не са обнадеждаващи. (Пека Вантинен| EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Премиерът Джузепе Конте призовава за одобрение на фонда за възстановяване на ЕС до края на юли. Фондът за възстановяване на ЕС трябва да бъде одобрен преди края на юли, посочи италианският премиер Джузепе Конте на пресконференция след среща с испанския си колега Педро Санчес. “Трябва да сме смели. Единният пазар е в опасност, той може да бъде унищожен без координиран отговор от ЕС”, предупреди Конте. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

“Сеат” настоява за повече инвестиции в електрически автомобили. Испания трябва да предостави повече стимули за производсвото на електрически автомобили. Това коментира временният председател на борда на испанската марка на “Фолксваген” Карстен Исенсе в сряда (8 юли).

На 15 юни испанското правителство обяви помощен пакет, насочен към автомобилната индустрия, в размер на 3,7 милиарда евро. В него влезе схема за 250 милиона евро, която насърчава шофьорите да заменят по-старите си коли с нови, отделящи по-малко емисии, и с електрически автомобили. Исенсе обаче коментира, че това е недостатъчно.

(EURACTIV.com)

///

АТИНА

Медийната група ALTER EGO реши да върне почти 1 милион евро публични средства. Ходът е част от кампания за повишаване на осведомеността относно липсата на прозрачност в процеса на разпределение на средствата в помощ на засегнатите от кризата. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос от EURACTIV.

///

НИКОЗИЯ

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ планират да проведат военно обучение с Кипър, въпреки предупреждението за дестабилизация на Турция. Сътрудничеството ще бъде част от програмата за международно военно обучение на САЩ, която има за цел да обучава чуждестранни военни и да повишава оперативната съвместимост на съюзниците с американските военни.

Турция и Северен Кипър предупредиха за прекратяване на ембаргото, посочвайки, че това ще наруши баланса на силите на острова. Прочетете повече тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

В сряда (8 юли) чешката долна камара одобри бюджетен дефицит на стойност 500 милиарда крони (19 милиарда евро) за 2020 г. – най-високият в историята.

Това е третият път от началото на пандемията, когато депутатите гласуват за увеличаване на първоначалния дефицит в размер на 40 милиарда крони (11 милиарда евро). Опозиционните партии критикуват правителството, че не търсят области, където могат да се спестят средства. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Във вторник (7 юли) Словакия регистрира най-високия си дневен прираст на заразени с коронавирус от април насам – 31 нови случая. Здравният министър на страната Марек Крачи посочи, че това не се счита за втора вълна, тъй като увеличението не е експоненциално и заразените, както и контактните лица са били локализирани.

(Зузана Габризова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Борисов очаква истинската икономическа криза да настъпи следващата година. “Истинската (икономическа) криза ще настане догодина. В края на тази, началото на другата година”. Това прогнозира в сряда премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството. Той за пореден път отхвърли възможността за връщане на строгите ограничения, въпреки че през последната седмица България отбелязва поредица от дни с по над 170 установени случаи на коронавирусна инфекция.

По-рано здравният министър Кирил Ананиев обясни, че част от ограниченията могат да бъдат върнати, ако броят на заразените надхвърли 200 на ден. Премиерът Борисов засега не потвърждава тази възможност.

Той коментира, че за управляващите е “най-лесно да затворят държавата, но трудното ще е да се научим да живеем и да работим с вируса сред нас”. “Като няма пари за пенсии и заплати, държавността ще се разпадне”, допълни Борисов.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: Борисов: Истинската криза започва в началото на 2021 г.

///

БЕЛГРАД

Край на протеста. Силите на реда разпръснаха демонстрантите в сряда сутрин (8 юли), слагайки край на дългия, насилствен протест. Той бе провокиран от обявлението на сръбския президент Александър Вучич във вторник за обявяване на вечерен час в Белград в отговор на растящия брой на заразени с коронавирус. Прочетете повече от Владимир Тинтор от EURACTIV.

///

ЕС счита, че ограничителните мерки срещу коронавируса не трябва да застрашават основните права и свободи, включително правото на мирни протести. Това коментира говорител на Европейската комисия в сряда (8 юли). Прочетете повече тук.

***