Шефът на НСО подаде оставка заради блокиран достъп до сарая на Доган

Забранената за достъп акватория около т.нар.Доган сарай [maritame.bg]

Президентът поиска и получи оставката на шефа на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев заради политическите скандали около службата през последните дни. Първо личната охрана от НСО на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган изблъска грубо съпредседателя на извънпарламентарната коалиция “Демократична България” Христо Иванов от държавна земя. След това НСО поиска блокиране на достъпа по море и суша до акваторията и района на парк “Росенец”, където се намира т.нар. лятната резиденция на Доган. Това се случи часове преди планирания протест пред летния сарай на Доган в събота.

Информацията за достъпа по море бе съобщена първо от специализирания сайт Maritime.bg. След това премиерът Бойко Борисов призна, че достъпът е забранен и по въздух. Още преди тези инциденти граждани сигнализираха, че крайбрежието е недостъпно и по суша заради поставената бариера на общинския път.

В петък президентът Румен Радев настоя и за отмяната на блокадата около резиденцията, което бе сторено.

Преди три дни на мястото гардове от НСО изблъскаха председателя на “Демократична България” Христо Иванов в морето, а той подаде сигнал за поругаване българското знаме. Инцидентът отключи сериозно напрежение между институциите и хилядни протести в София с настояване за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В събота, 11 юли има планирана акция във Фейсбук “Масово ходене на плаж” на плажа “Росенец”, в която досега участие са заявили над 5 хиляди души. Организаторите ѝ коментираха, че протестът ще се състои, без значение какви забрани ще бъдат наложени.

В петък Борисов даде няколко брифинга през деня. Един от тях без за наложената забрана за достъп около резиденция на Доган. Той обясни, че тя е поискана от Националната служба за охрана, която според премиера се ръководи от президента Румен Радев.

Борисов и министрите Красимир Каракачанов, Младен Маринов и Росен Желязков заявиха, че няма да се ангажират по никакъв начин с инструкцията на НСО и обвиниха службата, че е поискала това ограничение. По думите на Борисов става дума за дирижиран сценарий и заложен капан.

Според Борисов забраната е част от сценарий, който да дискредитира правителството. На брифинг сутринта за част от този сценарий той посочи и протеста в четвъртък, 9 юли срещу нахлуването на прокуратурата в президентството.

Вицеприемиерът и военен министър Каракачанов обяви, че частни лица могат да се разхождат и да плажуват на брега, който е изключителна държавна собственост. За протест обаче е необходимо разрешение от община Бургас, добави вицепремиерът.

Борисов призова всички партии “да се пазят от провокации и да не стимулират провокации, засягащи, и гражданския, и етническия мир”

В четвъртък президентът Радев подчерта, че Доган, както и депутатът от ДПС Делян Пеевски не трябва да бъдат пазени от НСО и допълни, че точно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някого има заплаха и трябва да бъде пазен, а НСО осъществява охраната.