Някои права може да бъдат ограничени заради пандемията, предупреди Еврокомисията

EURACTIV се свърза с Комисията заради забраната за всички сбирки на открито на повече от четири лица, наложена в цяла Гърция. [EPA / YOAN VALAT]

Мирните демонстрации са основно право, но някои права може да бъдат ограничени по време на извънредната ситуация заради пандемията. Това се налага заради мерки, свързани с общественото здраве, заяви говорител на Европейската комисия пред EURACTIV, в коментар за продължаващия дебат за публичните събирания в държавите-членки.

Юристи предупредиха в края на миналия месец за неправомерни ограничения на свободата на събранията в някои държави-членки. Те се оплакаха, че някои национални спешни мерки представляват “риск от злоупотреба с власт“.

EURACTIV се свърза с Еврокомисията във връзка със забраната за всички сбирки на открито на повече от четири лица, наложени в цяла Гърция с  указ на директора на гръцката полиция.

Мярката, която създаде политически сътресения в Атина, беше одобрена от Върховния  съд и наложена, за да се избегнат публични демонстрации в памет на борбата срещу военната диктатура в началото на 70-те години.

Правителството на Кириакос Мицотакис настоява, че забраната е необходима, тъй като Гърция е изправена пред опасно възобновяване на случаите на COVID-19 и здравната система на страната е на ръба на колапс.

Опозицията обаче заяви, че консервативното правителство взема такива решения, за да угоди на ултрадясната част от своя електорат. Опозиционните политици твърдят, че от гледна точка на общественото здраве тази забрана е глупост, защото хората са доказали на практика, че предприемат всички необходими мерки за защита.

Опозиционните партии разкритикуваха и факта, че правителството си затваря очите за претъпканите превозни средства и ограничените маршрути.

Представителят на ЕС коментира, че всички спешни мерки трябва да бъдат строго пропорционални, ограничени във времето и в съответствие с европейските и международни стандарти.

“На тази основа компетентните национални органи, под контрола на независими съдилища, трябва да оценяват конкретните ситуации. Комисията продължава да наблюдава спешните мерки във всички държави-членки “, каза говорителят на ЕС.

Франция и Германия досега следваха различен подход.

В Германия правото на събиране е строго защитено от конституцията на страната и следователно демонстрациите все още са разрешени, с определени ограничения, като например носене на маска и спазване на социална дистанция.

Въпреки това наскоро в страната избухнаха  много протести срещу мерките заради пандемията. Едно такова събитие в Лайпциг миналата седмица събра над 20 000 души. Този факт предизвика дебат за ограничаването на правото на масови протести или тяхната пълна забрана, както предложи кметът на Хамбург Петер Ченчер в понеделник.

Във Франция правителството отмени през юни решение, забраняващо събирането на повече от десет души на обществени места без предварително разрешение. Съдът заяви, че решението е “прекомерно“ и добави, че предварително условие трябва да бъде да се уведомят местните власти за планираните мерки за безопасност.