Общински съветници пререждат лекарите за ваксини

[ВМА]

Редът за ваксинации в Сандански безспорно е нарушен. Това обяви в неделя, 10 януари, здравният министър Костадин Ангелов. Ден по-рано той нареди проверка на информацията, че общинари от Сандански се имунизират, макар и да не попадат в първата фаза на ваксинационния план. Сред тях са председателят на общинския съвет Николай Шаламандов и неговите заместници.

Тяхното обяснение е, че са останали дози от ваксината, които иначе биха били изхвърлени. “Аз не съм искал да се ваксинирам днес, но казаха, че ако съм откажа, то ще станеше още по-зле”, казва Шаламандов пред bTV. Така извън реда са ваксинирани 20 души от общината.

Здравният министър обяви в събота, че започва проверка и ако тя докаже, че “редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции”.

В неделя Ангелов съобщи, че проверката е установила “по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански”.

По думите на министъра в понеделник предстои да бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.

“Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават!”, написа министърът във Фейсбук.

Междувременно назря и друг скандал около това дали има пререждащи се на опашката за ваксини. Моделът Гери Дончева се похвали с клип във Фейсбук как се ваксинира. Според нейните обяснения тя попада в първата група като пиар на болница “Сердика”.

Гери Дончева се ваксинира. [Стоп кадър от Фейсбук.]

“Аз съм служител на лечебното заведение. По трудов договор длъжността ми е координатор “Пациенти” и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни”, обясни Дончева пред Нова тв.

Освен електронно, Дончева общувала с пациентите и лично, твърди и управителят на болницата – д-р Методи Янков.

“Получихме ваксините в сряда и трябваше да имунизираме тези, които са ни под ръка, защото дозите имат срок на годност”, обясни директорът на лечебното заведение.

Имунизацията на Гери Дончева, управителят на болницата д-р Методи Янков обяснява и с малкото желаещи медици да се имунизират. “Вчера и днес са ваксинирани 50 души, а иначе в списъците са 80. Следващите, които ще се ваксинират, са работещите в онкологията”, коментира Янков в петък, 8 януари.

Според него няма точно дефиниция какво е първа линия. А Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира казуса пред Нова тв така: “Като обслужва болни, защо да не се ваксинира, стига болницата да е получила разчетените бройки.” Според него имунизациите се докладват и в Националната информационна система, така че злоупотреби нямало как да има.