Ожесточена надпревара на президентските избори в Полша

[Shutterstock/KaZaj5]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ВАРШАВА

Поляците ще се oтправят към урните в неделя (12 юли), за да гласуват на балотажа на  президентските избори, след като действащият президент Анджей Дуда си осигури 43,5% от гласовете на първия тур, а претендентът Рафал Тшасковски получи 30,5%. Според последното социологическо проучване, изборната надпревара е ожесточена тъй като 46,4% от избирателите биха подкрепили Тшасковски, а 45,9% Дуда. 7,7% от анкетираните са посочили, че не знаят за кого ще гласуват.

(Александра Бръзовски, EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Съдът на ЕС в Люксембург отсъди в четвъртък (9 юли), че класовите искове срещу германския производител на автомобили Фолксваген могат да бъдат заведени в съдилища в Австрия, щом щетите са се случили там. Фолксваген твърди, че всички дела трябва да бъдат заведени в Германия, където е седалището на компанията.

През 2015 г. Фолксваген призна, че компанията е използвала нелегален софтуер за  нереално намаляване на показателите за вредни емисии, което засяга общо 11 милиона автомобила по целия свят, много от които принадлежат на австрийци. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Народното събрание на Франция гласува третия спешен бюджет. Изправени пред безпрецедентната криза вследствие на пандемията, депутатите гласуваха за законопроект, който има за цел да помогне на туристическия, автомобилостроителния и авиационния сектор с допълнително финансиране от 45 милиарда евро. Законопроектът предстои да мине през Сената.

(Ан Дамяни | EURACTIV.FR)

>> Прочетете също: Air France’s promise to nix domestic flights: Not good enough for the environment

///

БРЮКСЕЛ

Министерството на външните работи на страната актуализира списъка си със страни и райони, забранени за пътуване.

Четири държави в Европа – Ирландия, Финландия, Малта и Норвегия – остават “червени зони”. Белгийското външно министерство също така определи три забранени района – Лерида и Мариня в Испания и португалската столица Лисабон. Пътуващите, които се връщат от тези райони в Белгия, ще трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина и да направят два теста за COVID-19 (един при пристигане, вторият след девет дни).

(Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Мишел Барние предупреди европейския бизнес да засили планирането си за сценарий без сделка, когато Великобритания напусне единния пазар в края на 2020 г.

Последният кръг от преговори по нова търговска сделка между ЕС и Обединеното кралство приключи в четвъртък (9 юли) в Лондон. Барние, главният преговарящ на ЕС за бъдещите отношения с Великобритания, посочи, че “дискусиите през тази седмица потвърждават, че съществуват значителни различия между ЕС и Великобритания. Ще продължим да работим с търпение, уважение и решителност”. Прочетете цялата статия тук.

>> Прочетете също: EU nationals shut out from UK welfare scheme, report warns

///

БАЛТИКА

ВИЛНЮС

Литва, заедно с други държави, разкритикува така наречения “пакет мобилност” на ЕС, подписан от членовете на ЕП в четвъртък (9 юли), който предвижда нови правила за превоз на товари. Според тях, най-спорната разпоредба изисква камионите да се връщат в страната на регистрация на всеки осем седмици, което благоприятства западноевропейските превозвачи.

Литовският премиер Саулиус Сквернелис нарече сделката дискриминационна. (Benas Gerdžiūnas | LRT.lt/en)

>> Прочетете също: Пакетът “Мобилност” е факт, София ще го атакува пред съда на ЕС

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

След пика на кризата с коронавируса, 68% от италианците заявяват, че се притесняват за икономическото си състояние. Това сочи доклад, направен от италианския изследователски институт Censis. Броят е още по-висок сред жените и поколението на т. нар. милениъли. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

Споразумение за двойно гражданство. Испания и Франция ще подпишат споразумение за двойно гражданство по време на двустранна среща на високо равнище през втората половина на годината. Това съобщиха външните министри на двете страни в четвъртък (9 юли).

“Това е ясен сигнал за повече от 275 000 испански жители във Франция и повече от 125 000 французи в Испания”, посочи испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая след среща в Париж с френския си колега, Жан-Ив Льо Дриан. Прочетете повече от EFE, медиен партньор на EURACTIV.

///

АТИНА

Националната здравна организация съобщи в четвъртък (9 юли) за петдесет нови случая на коронавирус, потвърдени през последните 24 часа. Близо половината са свързани с хора, влезли в Гърция по суша или въздух, съобщава Атинската новинарска агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Опозицията подкрепя фонда за възстановяване на ЕС. Четири опозиционни партии в долната камара на Чехия призоваха премиера Андрей Бабиш да подкрепи фонда за възстановяване на ЕС на Европейския съвет, който ще се проведе следващата седмица в Брюксел. Прочетете повече от Лукаш Хендрич от EURACTIV.cz.

///

БРАТИСЛАВА

Разкрита е огромна корупционна схема със земеделски субсидии. Висшият съд в Словакия постанови в четвъртък (9 юни) ареста на влиятелния бизнесмен Норберт Бьорьод, който е разследван за участието си в голяма корупционна схема, включваща селскостопански субсидии на ЕС.

Председателят на съда нарече случая “чудовищен случай на корупция”, безпрецедентен в съвременната история на Словакия. Милиони евро са били разпределени, най-вече под формата на подкуп за посредници, които са уредили селскостопански субсидии за бенефициентите. Двама бивши шефове на Селскостопанската разплащателна агенция, която администрира парите по Общаста селскостопанска политика на ЕС, в момента са в ареста.

(Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Евродепутати срещу пакета “Мобилност”. Румънските депутати, както и евродепутати от други осем нови страни членки, призовават промените, приети по пакета “Mобилност” от Европейския парламент да бъдат отхвърлени. Те твърдят, че те противоречат на правилата на ЕС за свободно движение и възпрепятстват усилията на блока за намаляване на емисиите, като принуждават камионите да се връщат празни до логистичния си център.

///

Румъния регистрира повече от 600 случая на заразени с коронавирус за един ден в четвъртък (9 юли). Властите се притесняват, че броят на заразените през следващите седмици може да продължи да нараства. Броят на активните случаи в Румъния, почти достигна 8 000. Към четвъртък Румъния регистрира общо 30 789 случая на заразени от началото на пандемията.1834 души загинаха, а възстановилите се са почти 21 000.

(Богдан Нягу | EURACTIV.ro)

///

СОФИЯ

Протести в подкрепа на президента. Българският президент Румен Радев бе подкрепен от протести след прокурорско претърсване в офисите на администрацията му и ареста на президентския секретар и съветник.

“Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора – млади и стари, и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии.”, обърна се Радев към събралите се.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: Президентът Румен Радев: Мутри – вън!

///

ЛЮБЛЯНА

Бюджетните цели на Словения. Словения има две цели в преговорите за следващия седемгодишен бюджет на ЕС и плана за възстановяване на ЕС: да постигне окончателната сделка възможно най-близка до предложението на Европейската комисия и това да се случи възможно най-скоро. Това коментира премиерът Янез Янша след разговорите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел.

(Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Без вечерен час в Белград, събиранията над 10 души са забранени. Кризисният щаб на сръбското правителство засили епидемиологичните мерки срещу коронавируса в четвъртък (9 юли), като забрани публичните събирания на 10 или повече души, както на закрито, така и на открито. Вечерният час в Белград не бе въведен след редица протести в цялата страна. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***