Около 120 000 грузинци излязоха на „Марш за Европа“ след удара по кандидатурата за ЕС

Хората участват в „Марш за Европа“ в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз, в Тбилиси, Грузия, 20 юни 2022 г. [EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE]

Най-малко 120 000 грузинци излязоха на улиците в понеделник (20 юни) в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в ЕС, след като Европейската комисия препоръча да се отложи кандидатурата на Тбилиси.

Демонстранти с грузински, украински и европейски знамена заляха в понеделник вечерта главния път за грузинската столица Тбилиси.

Това беше най-голямата демонстрация от десетилетия, защото най-малко 120 000 души взеха участие в „Марша за Европа“ в Тбилиси, според оценка на Франс Прес, базирана на кадри, заснети от дронове.

Много от участниците в шествието държаха плакати с надпис „Ние сме Европа“, докато химнът на ЕС, „Одата на радостта“, огласяваше демонстрацията.

Митингът беше иницииран от водещите продемократични групи на черноморската нация и подкрепен от всички опозиционни партии, за да „демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности“.

„Европа е исторически избор и стремеж на грузинците, за който всички поколения са давали жертви“, заявиха организаторите на митинга във Фейсбук.

Един от организаторите, активистът за правата Шота Дигмелашвили, прочете манифест, чрез който обяви нов митинг в петък и стартирането на „ново народно движение“, което ще включва опозиционни партии, но ще бъде доминирано от граждански активисти.

„Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на ненасилствена съпротива ще помете всички онези, които отклоняват Грузия от европейския й път“, каза той.

„Народният гняв ще бъде насочен срещу (основателя на управляващата партия) олигарха Бидзина Иванишвили“, за когото се смята, че управлява Грузия, въпреки че няма официална политическа роля“, обясни той.

„Европейска перспектива“

Един от демонстрантите, 47-годишният писател Малхаз Харбедия, каза, че „всеки грузинец трябва да поеме лична отговорност, за да се сбъдне нашата европейска надежда“.

„Излязохме на улицата днес, тъй като дойде време да разчитаме само на себе си, а не на някой друг, дойде времето за нашата лична отговорност, усилия, непоклатима воля, постоянство“, каза той пред АФП.

Друг демонстрант, биологът Лили Немсадзе, 68 г., каза: „Отказването на Грузия на статут на кандидат за членство в ЕС ще означава, че ще останем в сферата на влияние на Русия“.

Руският президент Владимир Путин ще тълкува това като зелена светлина за повторно нахлуване в Грузия.

Кандидатурата на Грузия за членство както в ЕС, така и в НАТО, която е залегнала в конституцията на страната, отдавна ядосва Кремъл и напрежението кулминира с инвазията на Русия в Грузия през 2008 г.

В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да предостави статут на кандидат на Киев и Кишинев, но каза, че „ще се върне (до края на 2022 г.) и ще прецени как Грузия отговаря на редица условия, преди да предостави своя кандидатски статут“.

Комисията също така препоръча да се предостави на Грузия „европейска перспектива“, а нейният председател Урсула фон дер Лайен нарече това „огромна стъпка напред“ по пътя на Грузия към членство.

„Вратата е широко отворена“, каза тя и добави: „Колкото по-скоро дйствате, толкова по-бързо ще има напредък“.

В понеделник върховният представител на ЕС уточни, че Грузия трябва да извърши повече реформи, преди да може да се присъедини към блока.

„Деолигархизация“

Управляващата партия „Грузинска мечта“ заяви, че „съжалява“, че страната не е била препоръчана като кандидат заедно с Украйна и Молдова.

Премиерът Иракли Гарибашвили в петък приветства „историческото решение за предоставяне на европейска перспектива на Грузия“ и обеща да работи с Брюксел, за да „изпълни всички изисквания и страната да получи статут на кандидат“.

Правителството на „Грузинска мечта“ е изправено пред нарастващи международни критики заради възприеманото отстъпление от демокрацията, което сериозно вреди на отношенията на Тбилиси с Брюксел.

Европейската комисия заяви, че условията, които Тбилиси трябва да изпълни, за да бъде поставен на официален път за членство, включват прекратяване на политическата поляризация, напредък в свободата на медиите, съдебната система и изборните реформи, както и „деолигархизация“.

По-рано този месец Европейският парламент прие необвързваща резолюция, призоваваща ЕС да наложи лични санкции срещу най-богатия човек в Грузия Иванишвили заради неговата „разрушителна роля“ в политиката и икономиката на Грузия.

Иванишвили настоява, че се е оттеглил от политиката.

Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, предназначени да ги сближат икономически и политически с блока.

Те включват и споразумения за свободна търговия между страните и ЕС, както и безвизово пътуване за неговите граждани за кратък престой в Шенгенското пространство.

Но те не дават гаранция за евентуално членство.