Окончателно: Трифонов има двама депутати повече от Борисов

Слави Трифонов с най-близките си хора от шоуто [Дневник]

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е първа политическа сила с 65 депутати, а ГЕРБ-СДС има 63-ма народни представители. Трета сила е “БСП за България” с 36 депутати, а “Демократична България” ще има 34 депутати.

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува в четвъртък окончателните резултатите от парламентарните избори за 46-ото Народно събрание.

ДПС има 29 народни представители, а “Изправи се! Мутри вън!” – с 13-ет депутати.

Окончателните изчисления показва, че избирателната активност е била 42.19%, което е с 8 на сто по-малко спрямо гласувалите на изборите на 4 април. Това е много ниска активност, но не е толкова катастрофално ниска, както я описва ръководството на ГЕРБ. Преди няколко дни Борисов каза, че 70% от хората са се уплашили и не са отишли да гласуват. Това се оказва невярно.

Хората, която са гласували с “Не подкрепям никого,” са 35 201. Този брой гласове щяха да са достатъчни за излъчване на трима депутати, ако бяха подадени за някоя от парламентарно представените партии.

В четвъртък в ЦИК имаше дълги разправии дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е депутат или не. Той спечели мандати като водач на листата на партията си в София и Пловдив, но подаде заявление за отказ..

Първоначално ЦИК отказа да изпълни молбата на Борисов с аргумента, че така той подвежда избирателите, че гласуват за него. След това новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов от “Има такъв народ”, който няколко часа по-рано положи клетва като кмет, също не бе освободен..

След това обаче ЦИК реши да размисли. Ако Стоянов е оставенна депутатската позиция, той трябва да бъде обявен в несъвместимост и в града трябва да има нови избори. Поради това ЦИК прие молбата на Стоянов, което наложи да преразгледа гласуването и за Борисов.

В крайна сметка и двамата бяха освободени от задължението да бъдат народни представители.