Омбудсманът на ЕС, който се изправи срещу Зелмайер, е преизбран

Емили О’Райли получи 320 от 600 гласа в Европейския парламент, даващи ѝ нов петгодишен мандат като омбудсман на ЕС. [European Parliament Multimedia Centre]

Омбудсманът на Европейския съюз бе преизбран в сряда (18 декември) след шест години, в които води битки с някои от най-висшите еврослужители в Брюксел в името на прозрачността.

Емили О’Райли, бивша ирландска журналистка, влязла в ролята на омбудсман, получи 320 от 600 гласа в Европейския парламент, даващи ѝ нов петгодишен мандат.

Тя излезе с доклади по няколко жалби, в най-известния от които се казва, че Европейската комисия е нарушила собствените си правила при повишаването на висшия служител Мартин Зелмайер.

Зелмайер, който беше началник накабинета на тогавашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер, се изкачи на влиятелния пост на генерален секретар през февруари 2018 г.

О’Райли установи, че при бързото назначение не са спазени всички процедури и че комисията „Юнкер“ е виновна в лошо администриране.

След изобличаващия ѝ доклад Европейският парламент поиска оставката на Зелмайер.

Юнкер застана зад близкия си помощник, който остана на поста, но тази година Зелмайер се отказа от позицията си и бе назначен за представител на ЕС във Виена.

О’Райли, която бе ирландски омбудсман и комисар по информацията преди да дойде в Брюксел, благодари на парламента за подкрепата.

„През следващите пет години ще работя за гарантиране на най-високите стандарти в администрацията, прозрачността и етиката в ЕС “, заяви тя.

„Един от приоритетите ми ще остане справянето с липсата на прозрачност в законотворчеството на ЕС от страна на националните правителства в Брюксел“, добави тя.

Законите на ЕС се предлагат от Европейската комисия, но преди да бъде одобрен един текст, той трябва да бъде приет, както от парламента, така и от държавите-членки.

Министрите и посланиците на страните-членки се срещат при затворени врати, както и с евродепутати, и комисари, за да финализират проектозаконите.

„Трябва да спрем мисленето в посока: „ виновен е Брюксел “, когато често националните министри са тези, които взимат ключовите решения в ЕС“, заяви О’Райли.

Службата на омбудсмана е създадена с Договора от Мастрихт от 1992 г., за да осигури независим надзор върху работата на институциите на ЕС.