Омикрон носи нови ограничения в Румъния

Румъния потвърди в събота, че Омикрон е открит при двама пациенти, пристигнали миналата седмица със специален полет от Южна Африка.[Shutterstock / angellodeco]

Първите случаи на заразени с новия вариант на коронавируса, Омикрон, бяха потвърдени в Румъния, което принуди правителството да приеме нови мерки за пътуващите.

Румъния потвърди в събота, че Омикрон е открит при двама пациенти, пристигнали миналата седмица със специален полет от Южна Африка.

След спешна среща здравните власти решиха да наложат нови правила за хората, пристигащи в Румъния.

Гражданите, пристигащи извън ЕС, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 48 часа след пътуването, а неваксинираните ще бъдат подложени на 10-дневна карантина. За хора, пристигащи от друга държава от ЕС, зеленият пропуск ще бъде достатъчен, за да им позволи влизане в Румъния. Въпреки това, неваксинираните лица от страна в червената зона ще трябва също да бъдат поставени под карантина.

Неваксинираните или тези, които са били болни през последните шест месеца, трябва да представят PCR тест, направен в рамките на 72 часа от пътуването, или ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Здравният министър Александру Рафила посочи, че правителството ще приеме новите мерки, след като бъдат одобрени от националната комисия по извънредни ситуации и не от днес за утре. „Идеята е да се защити общественото здраве и гражданите да участват в тези усилия, а не да се създава допълнително напрежение. Нужен е период, през който хората да се запознаят и да се адаптират към тези нови изисквания“, коментира Рафила.

Министърът добави, че PCR тестът няма да се изисква за деца под 12-годишна възраст.