Опозицията в Израел се договори за ново правителство

Лидерът на партията "Ямина" Нафтали Бенет (Л) се усмихва, докато говори с лидера на партия "Йеш Атид" Яир Лапид, по време на специална сесия на Кнесета, парламента на Израел, в Йерусалим, Израел, 2 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Управлението на Бенямин Нетаняху е все по-близо до своя край. Лидерът на опозицията Яир Лапит официално заяви на президента на страната Реувен Ривлин, че е постигнал споразумение с политически съюзници за формиране на ново правителство.

Около 35 минути преди крайния срок (23:59ч.), в сряда (2 юни), Яир Лапид съобщи на президента Реувен Ривлин в имейл: “За мен е чест да ви уведомя, че успях да сформирам правителство.”

Президентът който по това време присъства на финала за футболната купа на Израел, е поздравил Лапид по телефона.

Основният съюзник на Лапид е националистът Нафтали Бенет. Двамата ще се сменят на премиерската позиция на ротационен принцип. Първи ще бъде Бенет. 57-годишният Лапид, бивш телевизионен водещ и финансов министър, ще поеме поста след около две години.

Тяхното коалиционно правителство ще се състои от малки и средни големи партии от целия политически спектър. Част от коалицията, за първи път в историята на Израел, ще бъде и партия, която представлява арабското малцинство в Израел (21%) – “Обединения арабски списък”.

Коалицията включва и крайнодясната партия “Ямина” на Нафтали Бенет, лявоцентристката “Синьо и Бяло” на Бени Ганц, левите от “Мерец” и лейбъристките партии, националистическата партия “Израел Бейтену” на бившия министър на отбраната Авигдор Либерман и дясната “Нова надежда”, оглавявана от бившия министър на образованието Гидеон Саар, който се откъсна от “Ликуд” на Нетаняху.

Очаква се новото правителство, което ще сформира тънко мнозинство в парламента, да положи клетва едва след около 10-12 дни. Това оставя време за лагера на Нетаняху да се опита да привлече депутати на своя страна, които да гласуват против.

Израелските политически анализатори очакват Нетаняху да опита всички възможни политически прийоми, за да постигне това. Възможно е той да се възползва от членовете на “Ямина”, които са недоволни от обединяването на силите с арабски и леви депутати.

“Успокойте се.  Нетаняху все още е премиер поне до вота на доверие и той ще се бори докрай, за да попречи на новото правителство да сформира мнозинство. Краят все още е далеч”, написа в Twitter Аншел Пфефер, политически анализатор от либералния вестник “Аарец”.

Нетаняху, който все още не е отговорил на съобщението на Лапид, контролира 30 места в 120-членния Кнесет, почти два пъти повече от партията на Лапид “Йеш Атид”. Нетаняху също е свързан с поне три други религиозни и националистически партии.

“Голяма надежда”

По време на 12-годишения си мандат, най-дълго служилият лидер на Израел често беше спорна фигура в страната си, а и в чужбина.

71-годишният Нетаняху се опита да дискредитира съюза Бенет-Лапид, заявявайки, че той би застрашил сигурността на Израел, като намекна за усилията за ограничаване на ядрената програма на Иран и управлението на вечно затруднените отношения с Палестина.

След като Нетаняху не успя да сформира коалиция след изборите на 23 март, центристът Лапид получи тази задача. Основното послание на Лапид по време на предизборната кампания беше за “връщане на здравия разум” на Израел. Лапид се съсредоточи върху съдебния процес срещу Нетаняху по обвинения, които той отрича.

“Това правителство ще работи за всички израелски граждани, онези, които са гласували за него, и тези, които не са. Той ще уважава своите опоненти и ще направи всичко възможно, за да се обедини и свърже всички части на израелското общество”, каза Лапид в Twitter.

Ако положи клетва, новото правителство, ще се изправи пред значителни дипломатически, икономически предизвикателства, включително и пред  сигурността: Иран, затихващият мирен процес с палестинците, разследването на военни престъпления от Международния наказателен съд и икономическо възстановяване след пандемията от коронавирус.

Източник, участващ в коалиционните преговори, заяви, че предложеното ново правителство ще се опита да запази консенсус, като избягва горещи идеологически въпроси, например дали да анексира или отстъпи окупираната територия на Западния бряг, която палестинците искат за държава.

Бенет заяви, че и двете страни ще трябва да направят компромис по подобни идеологически въпроси, за да вкарат Израел в правия път. Държавният дълг на страната е 72,4% през 2020 г., в сравнение с 60% през 2019 г., а дефицитът скача от 3,7% през 2019г. до 11,6% през 2020 г.

“Това е нощ на голяма надежда”, заяви Ганц в Twitter. Той ще остане на поста си по коалиционните споразумения, след като замина на посещение до Вашингтон след 11 дневните ожесточени военни действия в Газа миналия месец, докато световните сили настояват за възобновяване на ядрената сделка с Иран.

Краят на мандата на Нетаняху може да даде глътка въздух от безпрецедентните вътрешнополитически сътресения. За две години в Израел се проведоха четири избори. Големи промени във външната политика на Израел обаче изглеждат по-малко вероятни.

След анонса на Лапид няколко десетки активисти от протестното движение срещу Нетаняху възкликнаха. “Той е свършен, той е свършен, yalla Bibi, върви си”, скандираха те пред бар в Тел Авив.

“Надяваме се, че тази промяна е за по-доброто бъдеще на тази прекрасна държава”, каза 27-годишният студент Еран Маргалит.