Опозицията в Словения не приема „примирие“ заради председателството на ЕС

Партията "Листа на Марян Шарец“ заяви, че ако се откажат от инструментите, с които разполагат като най-голямата опозиционна партия, те ще се откажат от демокрацията. [EPA-EFE / FRANCISCO SECO]

Лявоцентристката опозиция на Словения отхвърли призива на управляващата коалиция за политическо примирие по време на председателството на Словения на Съвета на ЕС. Тя е решена да продължи да използва „всички налични средства“, с които разполага, без да отхвърля нов опит за вот на недоверие.

Партията „Листа на Марян Шарец“ заяви, че ако се откажат от инструментите, с които разполагат като най-голямата опозиционна партия, те ще се откажат от демокрацията.

„Когато конституцията и законите са постоянно нарушавани, когато свободата на медиите и фискалната стабилност са застрашени, когато експертите и гражданското общество не са допуснати да участват в законодателството в областта на околната среда, когато правителството забрави за проблемите на децата и младежта, произтичащи от пандемията, задължението на опозицията е да не мълчи, независимо от председателството“, заяви в четвъртък заместник-председателят на „Листа на Марян Шарец“ Бране Голубович, след като Словения официално пое ротационното председателство на ЕС.

Той каза, че вярва, че Словения ще изпълнява коректно поетите ангажименти за председателството от техническа гледна точка, благодарение на професионализма на словенските дипломати и технически служители.

По същия начин левицата заяви, че „не може и не трябва да променя позициите си за за управляващата коалиция в името на председателството“, а депутатът Матей Ташнер Ватовец заяви, че Словения все още се нуждае от предсрочни избори.

Партията разкритикува националния план за възстановяване и устойчивост, който Европейската комисия одобри днес, като заяви, че „има сбъркана визия и всички основни принципи на демокрацията“.

Партията на Аленка Братушек (Съюз на социалнолибералните демократи) заяви, че би искала правителството да изпълнява успешно задачите си по време на председателството, защото това ще бъде от полза за репутацията на Словения.

„Опасяваме се обаче, че това правителство вече е поставило негативен отпечатък в Европа поради всички изявления, писма, туитове и главно заради своите действия“, заяви зам.-председателят на партията Маша Кочипер.

Тя заяви, че опозицията ще продължи да „държи под око правителството“ и те не изключват вот на недоверие, ако всички опозиционни партии се съгласят с предложението.

В малко по-различен смисъл евродепутатът Таня Файон, лидерът на социалдемократите, пожела Словения да използва председателството, за да „смекчи пагубното впечатление, което направи в Европа през последната година“ в духа на европейските ценности и солидарност.

Във видеообръщение в профила си в Tуитър Файон заяви, че международната репутация на Словения е била най-ниската досега. „Заради действията на министър-председателите си Словения е третирана няколко пъти като държава, която се отклонява от европейския път и ценности“.

Тя подчерта, че е опасно, че нарушенията, които се наблюдават в Унгария и Полша, се популяризират в Словения.