Орбан: Европа прие нашата политика срещу нелегалната миграция

Унгарският премиер добави, че политиката, "сега добре позната в цялата европейска общност", е "успешна". [EPA / MARTIN DIVISEK]

Рубриката „Столиците“ ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

БУДАПЕЩА. Позицията на Унгария срещу нелегалната миграция се превърна в общоприетия подход в Европа, заяви премиерът Виктор Орбан на срещата на върха на Вишеградската група в Прага. „Именно ние обявихме политика срещу мюсюлманската миграция“, добави премиерът, като се позовава на граничната ограда, издигната от Унгария през 2015 г. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

Междувременно двама ирански студенти в Унгария са дали положителни проби за коронавирус, съобщи Орбан във Фейсбук. Прочетете повече от Владислав Максимов.

///

БЕРЛИН

Рамелов печели в Тюрингия. Бившият министър-председател на Тюрингия, Бодо Рамелов (“Левицата”) беше избран за регионален лидер на  бившата източногерманска провинция Тюрингия в третия тур на изборите вчера (4 март). Избирането му слага край на продължилата близо месец криза в Тюрингия, започнала, когато Томас Кемерих (“Свободни демократи”) изненадващо спечели мнозинство с гласове от Християндемократичния съюз и крайнодясната “Алтернатива за Германия”, което предизвика протести в цялата страна. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Петиция. 5000 граждани на Брюксел се включиха в петиция пред регионалния парламент с искането регионът на Брюксел да излезе от търговското споразумение между ЕС и Канада – CETA. Протестиращите настояват и за организирането на референдум по въпроса. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВИЕНА

Върховният съд обезсили опита на правителството да ограничи парламентарно разследване. След като управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия и “Зелените” се опита да блокира парламентарното разследване на последните корупционни скандали в Австрия, включително т. нар. афера “Ибиса” и реформата на агенцията за финансов мониторинг, Конституционният съд на страната счете действието за незаконно и го обезсили. Това означава, че за радост на опозицията, парламентарното разследване ще започне с пълна сила. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Русия няма абсолютно никакво намерение да спира военната си операция в Сирия, докато “противникът” не бъде победен, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров във вторник (3 март). Макар да добави, че разбира тежката бежанска ситуация в ЕС, той заяви, че Русия “не може да се откаже от борбата с тероризма, за да реши този проблем, макар и да е молена многократно”. Пека Вантинен предава от Хелзинки.

///

ДЪБЛИН

Вноската на Ирландия към бюджета на ЕС. Премиерът Лео Варадкар подчерта, че вярва, че вноската на страната му към ЕС не е никак голяма. За 2018 г. страната е внесла 315 милиона евро нето.

В реч в Тринити Колидж в Дъблин Варадкар заяви, че въпреки че е нетен вносител в бюджета на ЕС Ирландия плаща само “пренебрежимо малка цена” за “огромните нематериални облаги”, които получава в замяна. “Ако се замислите, това е наистина евтино в замяна на всичко, което получаваме от Европейския съюз”, добави той. (Самюел Столтън | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Повече прозрачност. Дипломатите в постоянното представителство на Италия в ЕС ще се срещат с лобисти, само ако са регистрирани в регистъра за прозрачност на ЕС. Постоянното представителство ще публикува дневния ред на срещите на своя уебсайт като част от програмата си за прозрачност. Прочетете повече от Джерардо Фортуна от EURACTIV.

///

МАДРИД

Въздействие на коронавирусa върху икономиката. На фона на над 150 потвърдени случая на COVID-19 в Испания, според данни на испанското министерство на здравеопазването, в сряда (4 март) министърът на икономиката Надя Калвиньо заяви, че не очаква разпространението на коронавируса да окаже голямо влияние върху местната икономика, съобщи EFE, партньор на EURACTIV. Калвиньо обаче подчерта, че е “трудно да се предвиди и прецени точното въздействие” на кризата с коронавируса върху икономиката. Тя призова хората да бъдат предпазливи и да следват установените здравни протоколи.

Във вторник (3 март) министърът на здравеопазването Салвадор Ила препоръча всички спортни събития (предимно футболни мачове) да се провеждат на закрито, в опит да се предотвратят нови зарази. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Първи случай на коронавирус в страната. Първият случай на коронавирус в Полша е мъж, завърнал се в град Жельона Гура в Западна Полша след посещение в Германия. Пациентът е в добро състояние, но над десет човека в страната са под наблюдение за потенциално инфектиране. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Вишеградската група с единна позиция за коронавируса, мигрантите и бюджета. Премиерите на четирите държави от вишеградската група се срещнаха в Прага вчера и се договориха за по-тясно сътрудничество по отношение на предотвратяването на разпространението на коронавируса. В момента има пет случая на болестта в Чехия, един в Полша и нито един в Унгария и Словакия. Страните се договориха още да помогнат на Гърция и други балкански държави във връзка с настоящия миграционен натиск. Групата е на едно мнение и че бъдещия бюджет на ЕС трябва да е “по-амбициозен”.

///

Европейската народна партия отмени срещата на групата си, планирана да се проведе в Прага този четвъртък и петък като предпазна мярка срещу разпространението на новия коронавирус, заяви говорител на ЕНП пред Чешката новинарска агенция. Други публични събития в Чехия също биват отменяни. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Преговорите на формиране на правителствена коалиция официално започнаха. Президентът Зузана Чапутова даде задачата за сформиране на нова правителствена коалиция на Игор Матович от “Обикновените хора”. След поредния ден преговори изглежда все по-вероятно, че Борис Колар от партията “Ние сме семейство” ще бъде част от новото правителство. Участието на партията на Андрей Киска “За хората” до момента е под въпрос. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Нагласи към рециклирането и изменението на климата. Само 23% от българите (най-ниският дял в ЕС) са изхвърляли боклука си разделно през последните шест месеца, според проучване на Евробарометър. 82% от хората в България смятат, че дрехите трябва да се предлагат на възможно най-ниска цена, независимо от ефекта върху околната среда или условията на работа, в които са изработени. В същото време България е една от шестте страни в ЕС, където повече от осем от десет анкетирани смятат, че изменението на климата е много сериозен проблем за страната. (Dnevnik.bg)

///

ЗАГРЕБ

Военният бюджет е твърде нисък. Инвестирането в европейската отбрана е инвестиция в сигурността на гражданите и за това е необходимо адекватно финансиране, заяви в сряда (3 март) вицепремиерът и министър на отбраната Дамир Кръстичевич. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Открити са 30 мигранти, скрити във вагони с глина. Словенската гранична полиция откри 30 мигранта от Ирак, Сирия, Иран и Афганистан, криещи се в 20 вагона, превозващи глина от Сърбия. Полицията откри 12 деца на възраст между пет и 14 години, бременна жена, както и три лица, нуждаещи се от медицинска помощ. Тъй като глината на повърхността е започнала да се втвърдява, притокът на кислород е намалял, което означава, че мигрантите са се отървали на косъм от смъртта.

///

Словенските организатори отменят Международната фрегата Internautica 2020, която тази година трябваше да се проведе в Триест вместо в Словения. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Сръбският президент свиква общи избори за 26 април. В сряда (4 март) сръбският президент Александър Вучич насрочи редовните парламентарни избори за 26 април. Председателят на парламента Мая Гойкович също по-рано призова за насрочване на избори на тази дата. Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

Сърбия остава в групата на „частично свободните“ държави като пада до до 67-а позиция. Страната се е присъединява към група от около 30 държави с най-голям спад в свободите през последните десет години, според последния годишен доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“. Прочетете още.

///

Ривлин благодари на Вучич за откриването на Сръбската дипломатическа мисия в Йерусалим. Израелският президент Реувен Ривлин благодари на сръбския президент Вучич за намерението на Сърбия да открие дипломатическа мисия в Йерусалим, подчертавайки, че това е още един признак за добрите отношения между двете страни, съобщи “Таймс Израел” в сряда (4 март). Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

САРАЕВО

“Постоянно се застъпваме за насърчаването на диалога в Босна, основан на равенство, взаимно уважение и подход, ориентиран към бъдещето. Надяваме се всички чуждестранни партньори, заинтересовани от устойчивата стабилизация на ситуацията в Босна и Херцеговина, ще продължат да изграждат мостове между страните в БиХ и ще се въздържат от небалансирани оценки, които биха могли да усложнят допълнително ситуацията”, се казва в изявление на руското министерство на външните работи.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

Босненският министър на сигурността заяви, че подкрепя разполагането на армията на границата. “Имаме законно право да защитаваме своя суверенитет, начин на живот и гражданите си и да използваме целия си потенциал. Ако други държави разполагат армиите по границите си, не виждам причина, поради която БиХ също да не го прави”, заяви министър Фахрудин Радончич. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Европейската комисия разглежда разширяването като политически процес, заяви външният министър на страната. Европейската комисия взема предвид конкурентоспособността на други сили в региона и разглежда политиката на разширяване не само като технически, но и като политически процес. Тази година може да има нов развитие в процеса на разширяване, според министърът на външните работи Сърджан Дарманович. В интервю за MINA Дарманович посочи, че това до известна степен е намерението, което стои зад новата методология на преговорите с ЕС. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

Не можем да разчитаме на ЕС“, заяви президентът. Косово трябва да се възползва от засиления интерес на САЩ за постигане на окончателна сделка между Косово и Сърбия, заяви президентът Хашим Тачи. Говорейки за ролята на ЕС в диалога, президентът добави, че ЕС не може да помогне в убеждаването на Сърбия да признае Косово, като припомни, че ЕС не е успял да убеди пет страни членки да признаят независимостта на страната. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

ТИРАНА

Кувейтски фонд предоставя заем от 22 милиона долара за финансирането на пътен проект в Албания. Споразумение с Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие за допълнителен заем от 22 милиона долара (19,8 милиона евро) ще бъде използван за финансиране на изграждането на пътна отсечка по поречието на река Влора, съобщи министерството на финансите. Отсечката с дължина 23,7 км е част от 94 километровия път, свързващ град Влора и село Тепелена с крайбрежието, се казва в съобщение на министерството.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

***