Орбан и кметът на Будапеща се хванаха за гушите заради план за китайски университет

Будапеща е готова да отмени световното първенство по лека атлетика, ако не бъде построен Студентският град в квартал Ференцварош, каза кметът Гергели Карацони. [EPA-EFE / Zoltan Balogh]

Зеленият кмет на Будапеща, който е представител на опозицията,  Гергей Карачон заплаши в понеделник да отмени Световното първенство по лека атлетика през 2023 г., което ще се проведе в столицата, ако правителството реши да изгради китайски университетски кампус вместо планирания проект за Студентски град.

Столицата е готова да отмени световното първенство по лека атлетика в Будапеща, ако не бъде построен Студентският град в квартал Ференцварош, заяви кметът  Гергей Карачон пред RTL Híradó .

Проектът, който включва повече от 8000  студентски места, беше едно от условията столицата и общините да подкрепят изграждането на спортния стадион в квартал Ференцварош и организацията на шампионата.

“Ако няма Студентски град, възниква въпроса дали ще има Световно първенство по лека атлетика“, каза Карачон.

Скорошно разследване на сайта Direkt36 разкри, че плановете на правителството на премиера Виктор Орбан предвиждат сключване на договор с китайска компания за изграждане на нов кампус на шанхайския университет Фудан в Будапеща.

Според официалните правителствени документи, получени от разследващия сайт, строителството ще струва 1,5 милиарда евро и ще се използват предимно китайски строителни материали и работна ръка. Освен това ще бъде финансирано най-вече чрез китайски заем, които Унгария ще изплаща.

Новият кампус на китайския университет обаче ще бъде построен частично в този район, за които кметството и правителството предварително са се договорили да построят Студентски град.