Орбан и Льо Пен обсъждат съюз в Будапеща

След като „не можахме да останем в Европейската народна партия“, каза Орбан, отново сме свободни. [EPA-EFE / FISCHER ZOLTAN / HUNGARIAN PM PR]

Унгарският премиер Виктор Орбан прие крайнодесния кандидат за президент на Франция Марин Льо Пен в унгарската столица във вторник.

Той благодари на Льо Пен за това, че застана до Унгария по време на многократните „опити да ни разпънат на кръст в Европейския парламент през последните години”.

Орбан каза, че той и Льо Пен са имали важни дискусии за съюз между неговата партия „Фидес“ и нейната „Национален сбор“.

След като „не можахме да останем в Европейската народна партия“, каза Орбан, отново сме сводобни.

Льо Пен похвали унгарците, че са „нация, която се бори за свобода от векове“, а Орбан за „борбата му за свобода и да защити собствената си култура срещу миграцията“.

Според Льо Пен свободата е най-важната ценност и Европейският съюз вече не може да я защитава. Тя  приветства „смелостта“ и „решимостта“ на Орбан и обеща, че ако тя бъде избрана за президент следващата година, Франция ще подкрепи „преориентирането“ на Европейския съюз, „чиято идеологическа бруталност застрашава самата идея за суверенитет“.

По темата за нарастващите цени на енергията Льо Пен каза, че „не можем просто да бездействаме, както някои държави-членки на ЕС по въпроса за миграцията“.

На двамата популисти предстоят решителни избори през 2022 г. Льо Пен отново ще се кандидатира за президент на Франция, а на партията на Орбан – „Фидес“ предстоят парламентарни избори.

„Национален фронт“ на Марин Льо Пен и  „Фидес“ са две от общо 16 крайнодесни и популистки партии, които подписаха споразумение за сътрудничество и съпротива на основни политики на Европейския съюз.