Орбан обвини ЕС в „брутален саботаж“, защото замрази милиардите за възстановяване

Премиерът Виктор Орбан на 21 декември 2021 г. на годишната си пресконференция, която продължи повече от три часа. [Twitter account of spokesperson Zoltan Kovacs]

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във вторник (21 декември), че задържането на средства от Европейския съюз е „най-бруталният саботаж“. Той настоя, че страната му ще продължи да се придържа към суровите правила за даване на убежище.

Висши представители в Брюксел заявиха, че Унгария, както Полша, е малко вероятно да получи първата вноска от милиарди евро от ЕС  по плана за възстановяване тази година, тъй като назряват спорове за нейните демократични пълномощия и отношението към търсещите убежище.

Парите се задържат, тъй като двете страни се борят да постигнат съгласие по условията на изплащането.

От Унгария беше поискано да се ангажира с реформи за борба с корупцията и да предостави по-добри гаранции за независимостта на съдебната власт, за да получи 7,2 милиарда евро субсидии.

„Целият процес, от гледна точка на единството и бъдещето на Европа, е най-бруталният саботаж. Това е, което разбива Европейския съюз“, каза Орбан пред репортери по време на годишната си пресконференция, която продължи повече от три часа.

Националистическият премиер, който е изправен пред избори следващата пролет, обвини Европейската комисия, че иска да го свали от власт, като задържи парите.

Той също така настоя, че Унгария ще се придържа към своите твърди правила за миграция и заклейми политиките на ЕС като „остарели“ пред лицето на „масовата миграция“ от 2015 г.

„Реалността е, че трябва да спрем мигрантите по границите. Това може да се реши по един начин – с промяна на европейските правила за убежище, но този процес още не е започнал. Надявам се, че междувременно няма да ни глобят“, допълни премиерът.

По-рано този месец конституционният съд на Унгария отхвърли предложението на правителството на Орбан да оспори решение на съда на ЕС срещу суровата му политика за убежище.

Съдът обаче постанови, че Будапеща може да действа за защита на суверенитета на Унгария.

Унгарските власти поискаха от съда по-рано тази година да преразгледа решение на Съда на ЕС, че са нарушили правото на блока, като са позволили на полицията да депортира или физически „отблъсква“ търсещи убежище лица през сръбската граница.

Решението е най-новата глава от поредица от сблъсъци, които Унгария, подобно на нейния съюзник Полша, води с Брюксел заради националните закони, които са насочени и срещу ЛГБТИ общността, независимите медии и гражданското общество.

На пресконференцията Орбан обяви също, че неговата партия „Фидес“ планира да номинира министъра по въпросите на семейството Каталин Новак за наследник на сегашния президент Янош Адер, чийто мандат изтича следващия май.