Орбан организира референдум за спорния ЛГБТ закон

Унгарският премиер Виктор Орбан разглежда фотографите по време на среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград, Сърбия, 08 юли 2021 г. Орбан е на официално посещение в Сърбия. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

В сряда унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви плановете си за провеждане на референдум по въпроси, свързани със защитата на децата. Решението е опит на унгарските власти да отговорят на натиска от страна на ЕС във връзка със законодателство, което според блока дискриминира хората от ЛГБТКИ+ общността.

Засилвайки културната война с Европейската комисия, Орбан обвини изпълнителната власт на ЕС в злоупотреба с правомощията си. Причината е оспорването от страна на Комисията на неотдавнашни изменения в унгарските закони за образование и закрила на детето.

„Бъдещето на нашите деца зависи от това и не можем да отстъпим по този въпрос“, заяви Орбан във Facebook.

Миналият четвъртък Комисията заведе три дела срещу Унгария и Полша заради това, което счита за нарушаване на основните права на хората от ЛГБТКИ+ общността.

Комисията счита, че новото противоречиво законодателство на Будапеща е в нарушение с редица закони на ЕС. Законодателството забранява „насърчаване или изобразяване“ на хомосексуалност или промяна на пола на непълнолетни, и ограничава сексуалното образование в училищата

„През последните седмици Брюксел открито атакува Унгария заради нейния закон за закрила на детето. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детски градини, училища, по телевизията и в реклами“, каза Орбан.

Будапеща обвини Брюксел, че е отказал одобрението на Плана за възстановяване заради новите изменения. Комисията заяви, че притесненията относно Плана за възстановяване и устойчивост не са свързани със закона за ЛГБТКИ+, а са свързани с липсата на мерки за защита срещу корупцията.

Орбан не съобщи кога ще се проведе планираният референдум, но заяви, че ще включва пет въпроса, които са:

  • Подкрепяте ли провеждането на дейности по сексуална ориентация на непълнолетни деца в държавно образователно заведение без съгласието на родителите?
  • Подкрепяте ли популяризирането на терапия за смяна на пола за непълнолетни деца?
  • Подкрепяте ли наличието на процедури за смяна на пола за непълнолетни деца?
  • Подкрепяте ли представянето на сексуално медийно съдържание на непълнолетни, което може да повлияе на тяхното развитие без ограничения?
  • Подкрепяте ли представянето на медийно съдържание, изобразяващо смяна на пола за непълнолетни без ограничения?

В предишно писмо Комисията заяви, че законопроектът поставя хомосексуалността, промяната на пола и отклонението от самоличността, съответстваща на пола при раждане, „на една и съща основа с порнографията. Счита се, че това може да окаже отрицателно влияние върху физическото и морално развитие на непълнолетните.“

На Орбан, който е на власт от 2010 г. му предстоят избори през април следващата година. Той се представя като защитник на традиционните християнски ценности, защитавайки ги от западния либерализъм.

В своето съобщение Орбан намекна за иницирания от неговото правителство референдум от 2016 г. относно плановете за преместване на мигранти в ЕС.

„Моля ви да кажете „не“ на тези въпроси заедно. Точно както казахме „не “преди пет години, когато Брюксел искаше да докара имигранти в Унгария. Тогава референдумът и общата воля на хората спряха Брюксел. Успяхме веднъж и заедно ще успеем отново”, каза той в съобщението си в сряда.

На референдума от 2016 г., който не успя да достигне 50% избирателна активност, за да се счита за валиден, мигрантските квоти в ЕС бяха отхвърлени с мнозинство от 98%.

Независимо от това, през 2020 г. Европейският съд постанови, че Унгария, заедно с Полша и Чехия не са изпълнили своите законови задължения съгласно законодателството на ЕС, след като са отказали да участват в системата за преместване на бежанци.