Орбан се закани да пренебрегне съдебни решения

Орбан няма да плати и присъдена от съда глоба на ромска общност в източна Унгария във връзка със случай на предполагаема училищна сегрегация. [EPA/HUNGARY OUT]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС. EURACTIV научи, че Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и демократите и “Обнови Европа” са се договорили да създадат три специални комисии с едногодишен мандат с цел по-добра координация и анализ на предложенията на Европейската комисия относно дигиталната сфера, раковите заболявания и фалшивите новини. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

///

БУДАПЕЩА

Орбан се закани да не се подчини на съдебните решения. Премиерът Виктор Орбан заяви, че неговото правителство няма да се подчини на съдебните разпореждания за обезщетяване на бивши затворници, изложени на нечовешки условия и няма да плати съдебна глоба за предполагаема училищна сегрегация на ромска общност в източна Унгария. Висши магистрати в страната критикуват отношението към закона на унгарския премиер.

Други новини – Орбан иска да си сътрудничи с умерени ислямски партии. Прочетете повече по двете теми от Željko Trkanjec от EURACTIV Хърватия.

///

БЕРЛИН

Изгонването на Сарацин от Социалдемократическата партия е законно. Изгонването на Тило Сарацин, противоречивия бивш сенатор по финансовите въпроси и автор, от Социалдемократическата партия (СДП) е законно, постанови арбитражната комисия на СДП в Берлин. Прочетете повече от Сара Лоутън.

///

ВИЕНА

Депутат от “Зелените” се противопоставя на предложението за въвеждане на превантивно задържане. Противоречивото предложение на новата управляваща коалиция (“Зелените” – Австрийска народна партия) за налагане на превантивно задържане на лица, заподозрени в планиране на терористични актове, би наложило изменение в конституцията, твърдят адвокати по конституционно право. Предложението беше отхвърлено от “зеления” депутат Мишел Раймон в четвъртък (23 януари). Въпреки че е включено в коалиционното споразумение, Раймон е убеден, че предложението няма да бъде прието от “Зелените” и че канцлерът Себастиан Курц (Австрийска народна партия) няма да разпадне коалицията, “заради такава дреболия“.(Philipp Grüll | EURACTIV.de)

Прочетете повече.

///

ПАРИЖ

Медицинско подпомагане на потомството. Лесбийките и необвързаните жени ще трябва да плащат, ако искат да имат достъп до медицинско подпомагане за създаване на потомство. Това гласят промени в закона в областта на биоетиката, приета от френския сенат. EURACTIV Франция разглежда новия вариант на френския закон.

///

БРЮКСЕЛ

Без етична рамка. Белгия трябва да укрепи правилата за интегритет (етично поведение) за членовете на правителството и полицейските служители. Това призовава ГРЕКО, който е антикорупционният орган на Съвета на Европа в новия си доклад.

“Няма политика за интегритет или етична рамка, приложима за министрите“, разкритикува органът. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

СТОКХОЛМ

Удари по шведската икономика. В сравнение с повечето други страни от ЕС растежът на икономиката на Швеция е задоволителен, докато нивата на безработицата и националния дълг са ниски. През тази година изглежда, че ситуацията започва да се променя и проблемите на глобалната икономика вече достигат бреговете на Швеция.

Може ли шведската икономика да издържи на икономическото забавяне? Прочетете повече от Pekka Vänttinen от EURACTIV.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Отказ от правосъдие. Правителството на Великобритания обвини САЩ в “отказ от правосъдие” в ескалиращ дипломатически спор. Причината е, че Вашингтон отхвърля искането за екстрадиция на Ан Саколас, съпруга на американски разузнавач, която избяга в САЩ с дипломатически имунитет след катастрофа. При инцидента през август загина непълнолетният моторист Хари Дън. Саколас трябваше да бъде обвинена за причиняването на смъртта на Дън, но американският държавен секретар Майк Помпео лично отхвърли искането за екстрадиция, определяйки го за “крайно неуместно”. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Без широка коалиция. Лидерът на либералната Fianna Fáil Майкъл Мартин отхвърли предложението партията му да обедини сили с консервативната Fine Gael  в следващото ирландско правителство. Изглеждаше, че широка коалиция между двете най-големи партии в Ирландия бе възможна. Това очакване бе породено от изказването на лидера на Fine Gael Лео Варадкар, че е готов да подкрепи правителство на малцинството на Fianna Fáil или да участва в коалиция.

Междувременно, Мартин заяви вчера (23 януари), че е готов да сключи споразумение само с лейбъристите или “зелените” партии. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

ЮЖНА ЕВРОПА

АТИНА

Нови заеми за Гърция от ЕИБ. В четвъртък (23 януари) Гърция подписа две споразумения за заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на изграждането на ново летище в Ираклион (180 млн. евро) в рамките на публично-частнo партньорствo и друго за ликвидност в националната схема на съфинансирани от ЕС проекти (150 млн. евро) в сектори като изменението на климата, енергийната ефективност, конкурентоспособността на малките и средни предприятия, научните изследвания и иновациите, здравеопазването, образованието, културата и инициативите за възстановяване на градовете.

Други новини – Гръцката обществена газова компания се продава. Вчера Гърция обяви началото на дългоочаквания международен публичен търг за продажбата на 65% (или до 100%) от държавната Публична газова корпорация на Република Гърция (PGC) и нейния бизнес с доставки до битови клиенти. Друга компания – DEPA Infrastructure, също се продава. Държавата планира да запази собствеността си върху всички международни проекти на настоящата държавна компания, като например контрола върху международните тръбопроводи и др. (Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

///

РИМ

Брайл и аудио етикет на храните в ЕС. Евродепутатът от движение “Пет звезди“ Лаура Ферара призова Комисията да подобри достъпа до информация за храните за незрящи и хора с увредено зрение във връзка с новите правила за етикетиране на храните. “Искаме да защитим всички потребители като предложим използването на брайл и съвременни технологии, включително аудио етикет на хранителните продукти“, добави тя. Прочетете повече от Джерардо Фортуна от EURACTIV.

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Моравецки за Русия и опозицията. На фона на своеобразната “война с историята“ между Полша и Русия, полският премиер Матеуш Моравецки нападна не само Русия, но и опозиционните партии, като крайнодясната “Конфедерация”, заради предполагаеми връзки с Русия. Прочетете повече от Łukasz Gadzała от EURACTIV.

///

БРАТИСЛАВА

Солимос подава оставка. Министърът на околната среда и заместник министър-председателят Ласло Солимос обяви оставката си, след като беше арестуван след бурен инцидент в ресторант. С избори след по-малко от два месеца обаче, това вероятно ще попречи на одобряването на правителствената стратегия за нисковъглеродните емисии за 2050г., както и прилагането на схемата за връщане на депозитите за пластмасови бутилки и консервни кутии. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Спускане по корупционната стълба. Чехия е слязла с шест места по-надолу в сравнение с миналата година и сега е на 44-о място в Индекса за възприятие на корупцията, публикуван от “Трансперънси интернейшънъл”. Спадът е причинен от предполагаемата злоупотреба с европейски субсидии на чешкия премиер Андрей Бабиш. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Най-корумпираната държава в ЕС. България отново е най-корумпираната държава в ЕС с 43 точки – 100 точки имат държави, чиито граждани нямат усещане за корупция, а 0 точки “много корумпирани“ страни – според Индекса за възприятие за корупцията на “Трансперънси интернейшънъл” за 2019 г. В световен мащаб България е на 74-о място, поделяйки позиция с Ямайка и Тунис. Въпреки че страната се е изместила с едно стъпало нагоре към “некорумпираните“ страни в сравнение с предходната година и е създала множество органи за борба с корупцията през годините, България почти не помръдва в класацията през последните седем години. Свободата на медиите, изборният процес, финансирането на партиите, публичните назначения и върховенството на закона са сред причините за ниското класиране на страната. [Dnevnik.bg; Красен Николов | EURACTIV.bg]

///

БЕЛГРАД

Падане надолу в класацията. Според Индекса за демокрация на Economist Intelligence Unit Сърбия е паднала с пет места и сега е на 66-о място в класацията от 167 държави. В същото време, според Индекса за възприятие на корупцията на “Трансперънси интернейшънъл” страната е с четири позиции по-долу и сега е на 91-о място сред 180 държави и територии. (EURACTIV.rs)

///

ЛЮБЛЯНА

Войски в Ирак. В писмо до министерството на отбраната министърът на външните работи Миро Церар е поискал да върне войските в мисията в Ербил, Ирак възможно най-скоро, защото в противен случай международната репутация на Словения ще пострада. Това ли е цялата причина? Прочетете повече от Željko Trkanjec  от EURACTIV Хърватия.

Други новини – Балканският бананов крал“ поема бизнеса на фалирала словенска авиокомпания. Словенската компания Air Adriatic, собственост на бизнесмена Изет Растодер, току-що закупи лицензите за извършване на въздушни операции на бившата словенска авиокомпания Adria Airways за 45 000 евро на търг в Любляна. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Осиек, първия хърватски 5G град. В четвъртък (23 януари) хърватското правителство реши, че град Осиек ще е първият  град с 5G покритие в страната. Прочетете повече от Željko Trkanjec от EURACTIV Хърватия.

Други новини – Правителството предлага изменение на закона за централната банка и кредитните институции. Правителството предаде измененията си в закона за Хърватската национална банка (ХНБ) и кредитните институции в парламента в четвъртък. Предлаганите изменения са важни в контекста на приемането на еврото, писмата за намерение за присъединяване към Европейския механизъм на обменните курсове II и банковия съюз и ще улеснят тясното сътрудничество между ЕЦБ и ХНБ. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Успокояване на напрежението. Въпреки че президентите на Черна гора и Сърбия Мило Джуканович и Александър Вучич продължават да са на различно мнение относно закона за правото на религиозна свобода на Черна гора, по време на неофициална среща на форума за възпоменание на Холокоста в Йерусалим, те се съгласиха да възобновят разговорите си и да успокоят напрежението, избухнало сред сръбската общност в Черна гора след приемането на закона. Прочетете повече от Željko Trkanjec от EURACTIV Хърватия.

***