Марк Рюте: Заради новия закон Унгария няма място в ЕС

Отляво надясно: унгарският премиер Виктор Орбан, белгийският премиер Александър Де Кроо, шведският премиер Стефан Лофвен, словенският премиер Янез Янша и финландският премиер Сана Марин. [Council Newsroom]

Лидерите на ЕС, които се събраха на среща на върха в четвъртък (24 юни), нападнаха министър-председателя на Унгария Виктор Орбан заради новия закон в страната му, който забранява съдържание, което засяга ЛБГТИ теми в училищата. Според лидерите новият закон е хомофобски и противоречи на ценностите на ЕС.

Орбан беше практически изолиран, тъй като повечето от 26-те му колеги се противопоставиха на решението му.

Най-строгият беше холандският премиер Марк Рюте, който по пътя си към срещата на върха заяви пред журналисти, „за мен Унгария вече няма място в ЕС“.

Когато се срещна очи в очи с Орбан, Рюте каза: „Преминахте линията. Този път стигнахте твърде далеч”, твърди служител на ЕС, който е присъствал на разговора.

Други се присъединиха към критиките, като упрекнаха унгарския националистически лидер, който често се сблъсква с Брюксел и с колегите си от ЕС заради социално-консервативната си политика и нарушава демократичните норми.

„Да бъдеш хомосексуален не е избор. Да бъдеш хомофоб е избор. Не можем да приемем законодателство, което легитимира такова поведение“, каза белгийският премиер Александър Де Кроо пред Орбан.

„Преминахте червена линия“, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който открито е обявил, че е гей.

Тези атаки засенчиха първия ден от двудневната среща на върха, чийто дневен ред също обхващаше и отношенията с Русия и Турция, както и справянето на блока с пандемията от коронавирус.

„Не е дипломатическа дискусия“

Германският канцлер Ангела Меркел заяви рано в петък, след като дългият първи ден от срещата приключи, че „това със сигурност е била противоречива, но много, много откровена дискусия“.

Тя каза, че „всички ние ясно дадохме да се разбере какви основни ценности преследваме“ и Европейската комисия „ще продължи да се занимава с унгарското законодателство“.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви преди срещата на върха, че ще оспори правната стойност на закона.

Де Кроо заяви пред журналисти, след като напусна срещата на върха, че манипулациите на Орбан са безпрецедентни на подобни срещи.

„Това не беше дипломатическа дискусия, а доста конфликтна“, каза той.

Той добави, че само Полша и Словения – последната „по-малко“ – са предложили подкрепа на Унгария.

Министър-председателят на Словения Янез Янша е известен като почитател на Орбан. Страната му поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли.

Орбан обаче се държа предизвикателно по време на срещата.

Докато се отправяше към срещата на върха в четвъртък, той настоя пред журналисти, че колегите му не са разбрали законодателството.

„Това не е против хомосексуалността. Става въпрос за правото на децата и родителите“, каза той.

„Става въпрос за това как едно дете научава за сексуалността и решенията за това са най-вече работа на родителите“, каза той.

„Тежки опасения“

Още преди срещата на върха повечето страни, включително Германия, Франция, Италия и Испания, бяха изяснили критиките си.

Те подписаха съвместна декларация, в която се изразяват „сериозни опасения“ по отношение на унгарския закон и последващо писмо, в което се осъждат всякакви заплахи за „принципа на недискриминация на основание сексуална ориентация“.

Шефът на ООН Антонио Гутериш, който присъства на откриването на срещата на върха, също заяви за унгарския закон: „Никаква дискриминация не е приемлива при никакви обстоятелства, а всяка дискриминация срещу ЛБГТИ хора е напълно неуместна в съвременните ни общества.“

Унгарският закон озаглавен „Закон за борба с педофилията“, първоначално е имал за цел да засили наказанията за малтретиране на деца. Но окончателният му проект съдържа поправки, които според критиците свързват педофилията с хомосексуалността.

Законът забранява „насърчаването на хомосексуалността“  под 18 години и казва, че само одобрени от правителството лектори могат да преподават сексуално възпитание в училищата.

Фирмите не могат да пускат реклами, в които се показва подкрепа за ЛБГТИ общността, ако са насочени към непълнолетни.