Отварят фитнесите и моловете, но не и заведенията

Премиерът нареди на здравния министър да се срещне с рестораньорите. [МС]

България започва постепенно да разхлабва противоепидемичните мерки. Това стана ясно след работното съвещание на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

От 4 февруари в клас се връщат учениците от 5 до 12 клас, като ще има ред, по който да се редуват. От началото на февруари отварят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Костадин Ангелов ще се срещне с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове, за да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, даде насоки Борисов. И обясни, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Здравният министър Ангелов посочи, че днес ще бъде издадена заповед, която да предвиди задължителен PCR тест за влизане в България на всички граждани, идващи от ЕС и от трети страни. „По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, обясни министърът.

По време на съвещанието е докладвано, че България се намира в много добро положение към момента. В резултат на мерките заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Тревожен факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България. Трябва да се намали скоростта на неговото разпространение. Това са аргументите да няма рязка разхлабване на мерките.

Колкото до ваксинационния план, министър Ангелов  отчете, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, обясни за пореден път премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина – на „АстраЗенека“, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец.