Отпускарите разнасят заразата в Италия

Хора, завърнали се от отпуска в чужбина, се редят на опашка за тестове в болницата Молинет в Торино, 24 август 2020 г. [EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO]

От 17 август големите италиански летища започнаха да тестват за COVID-19 пристигащите от няколко страни, след като броят на инфектираните се увеличава застрашително.

На остров Сардиния броят на заразените се удвои в сравнение с предишните месеци, a cтолицата Рим поведе класацията за брой заразени като процент от населението.

Здравните власти установиха, че повечето заразени са дошли именно от Сардиния. Островът е топ дестинация в Европа за яхтен и луксозен туризъм, което привлича много знаменитости. Заради коронавирус тази седмица затвори елитната дискотека “Билионер”, която собственост на Флавио Бриаторе – легандарния бос на Формула 1 и приятел на богатите и известните. Точно неговото гостоприемство и широко отворени врати струваха скъпо на няколко футболни звезди, които му гостуваха този месец.

Самият Бриаторе постъпи във вторник по спешност в болница с напреднала фаза на инфекция с Covid-19, a прочутият му диско-клуб е обявен за огнище на зараза. Така в Сардиния туристическият сезон приключи доста рано.

На този фон губернаторът на Сицилия Нело Музумечи затвори вратите за имигранти, идващи от Африка и обяви, че до седмица ще затвори приемните мигранстки центрове. След 10 септември сициалианското крайбрежие ще бъде забранено, както за имигрантите, така и за неправителствените организации, които се грижат за тях.

Управникът на неаполитанската област Кампания Винченцо ди Лука заплаши да затвори целия регион за всеки, който не живее в областта.

Ваканционното “преселение” още не е приключило и италианските власти масово и безплатно тестват отпускарите на летищата и фериботните пристанища.

PCR тест при влизане в страната е задължителен за идващите от Гърция, Малта, Хърватия и Испания. Тестват се задължително сезонните работници и гледачите на възрастни хори, присигащи от България и Румъния с автобуси.

За българите, пристигнали по въздух или с автомобил, това задължение не е в сила. Идващите от нашата стана обаче са длъжни да се регистрират до 24 часа в здравните служби, като това става по електронен път, след което според случая се налага самоизолация или карантина.

Властите ще преразгледат ограниченията за българи отново на 7 септември, но авиокомпаниите ограничиха полетите си до София на два пъти седмично. Италианските власти все пак изключат възможностите за налагане на втора тотална блокада на страната.