Отцепници от ДПС създават алтернатива на Доган, Пеевски и сие

Мехмед Дикме [Красимир Юскеселиев/"Дневник"]

Бившият член на ДПС и земеделски министър в правителството “Сакскобургготски” Мехмед Дикме оглави “Движение за единство на народа” (ДЕН), което се представя като алтернатива за избирателите на ДПС. Новата формацията е регистрирана като сдружение, в което участват цели партии и отделни личности. Идеята е в нея да се съберат всички, които са напуснали ДПС от създаването на партията досега.

Дикме предупреди за намеренията си още през декември. Той призова ръководството на “ДПС да намери промяната и да тръгне по пътя за реформиране на партията, за да стане приемлив участник в следващо управление”. Той обясни, че това означава скъсване с Делян Пеевски.

В управителния съвет на ДЕН влизат представители на създадените през годините други алтернативи на ДПС – лидерът на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир и лидерът на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов. Представители от ДОСТ на Лютви Местан също влизат в ДЕН, но не всички.

“Движение за единство на народа” си поставя следните цели: “изкореняване корупционния модел на управление в страната, повишаване благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани, установяване върховенство на закона, укрепване на независимостта и професионализма на институциите, справяне с бедността чрез ускорен икономически растеж, както и създаване на условия за равни възможности за всички граждани на България, независимо от пол, възраст, религия” и други.

“Движение за единство на народа” се обявява за изсветляване на медийния пазар и спазването на високи професионални стандарти в медийната среда.

Очаква се ДЕН да участва в изборите, като използва регистрацията на някоя от партиите, които се вливат в него.

ДПС не дава знак, че е особено впечатлено от поредния алтернативен проект.

“Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла”, коментира в неделя аместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Засега социологическите проучвания дават малко над 7% подкрепа за ДПС, което нарежда партията на четвърто място по подкрепа след “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Преди месец движението получи подкрепа лично от турския президент Реджеп Ердоган. Според Мехмед Доган турският президент е намекнал на Доган, че трябва да скъса с Пеевски.