От благодарност Косово вдига статуя на Джо Байдън

Това не е първият път, в който Косово изразява своята благодарност към САЩ. [EPA-EFE / SARAH SILBIGER]

В косовския град Урошевац, близо до американската военна база „Бондстийл“, започна работа по поставяне на статуя на американския президент Джо Байдън.

Статуята, която струва 600 000 евро, е знак на благодарност за подкрепата на Съединените щати за укрепване на мира и независимостта на Косово, се казва в официално изявление на градския съвет. Това не е първият път, в който Косово изразява своята благодарност към САЩ.

През 2019 г. по случай 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово беше открит бюст на Мадлен Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ (по време на кампанията на НАТО в бивша Югославия).

Има и статуя на  президента Бил Клинтън, булевард в Прищина пък е кръстен на   Джордж Буш, а една от улиците  носи името на Уесли Кларк, военен командир на НАТО от 1999 г. В Рачак е поставена статуя на Уилям Уокър, бившия ръководител на мисията на Организацията си сигурност и сътрудничество в Европа в Косово.

През февруари Байдън заяви, че Косово е специално място за неговото семейство защото  неговият покоен син Бо е бил в тази страна, където е помагал за укрепването на върховенството на закона.

Наблизо се намира и обелиск, вдигнат в памет на сина на президента – Бо Байдън, на когото е наречена и част от магистралния път Гнилане-Урошевац.

Американската военна база „Бондстийл“ пък е наречена на щабен сержант Джеймс Бондстийл, получил най-високото американско военно отличие по време на войната във Виетнам. Това е основната база на международната мисия на KФОР в Косово край град Урошевац.

Според чуждестранни експерти в нея има около 8 хиляди души. Изграждането на базата започва през 1999 г. след бомбардировките над Югославия и завършва през следващата 2000 г. Вътре в базата са изградени 25 км пътища, построени са 300 сгради, включително затвор, противоядрени бомбоубежища и14 км земни и бетонни укрепления с 11 наблюдателни кули.