От 1 май в България ще се влиза с ваксинационен сертификат или тест

[Снимка: Юлия Лазарова, "Дневник"]

От 1 май България въвежда три основни начина за влизане в страната – ваксинационен сертификат, отрицателен PCR или антигенен тест, както и доказателство за изкарано заболяване. В следващите дни ще и има ново разхлабване на противоепидемичните мерки. Това обявиха министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг в петък (23 април).

Условията за влизане в страната следват препоръката на Европейската комисия:

“Опитваме се да направим мерките, подобни на съседните ни държави и почти същите, които ЕК вероятно в края на май със задължителен регламент ще въведе за целия ЕС”, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В страната ще може да се влиза след представянето на:

– ваксинационен сертификат – да важи 14 дни след поставяне на втора доза ваксина и се издава в деня на поставяне на втората доза;

– отрицателен PCR тест или антигенен тест. Информация за вида антигенни тестове ще бъде качена на страницата на Министерството на здравеопазването

– документ за преболедуване на заболяването, не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната. За такъв се зачита положителен PCR тест между 14-ия и 60-ия ден от излизане на резултата.

“България се спряла на тези три варианта, след като е анализирала реда, който ще се прилага в други съседни държави като Турция, Хърватска, Гърция”, посочи главният здравен инспектор. Решението е продиктувано и с оглед на настъпващия туристически сезон, добави още той.

Разхлабване на мерките

От събота (24 април) ще се разрешат присъствени групови занятия в образователни и езикови центрове и школи при спазване на дистанция от най-малко метър и половина, носене на защитни маски, проветряване на всеки час и дезинфекция, посочи още Ангелов.

Ще се допуска провеждането на спортни състезания на открито с публика, но не повече от 1000 души и не повече от 30% зает капацитет.

След 10 май броят на учениците в учебните заведения ще се увеличи.

От май вероятно ще бъдат позволени и груповите екскурзии в чужбина.

С оглед на предстоящите християнски празници, от Министерството на здравеопазването ще изпратят препоръки на представителите на Българската православна църква. Влизането в храмовете няма да е забранено, но при определени правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1,5 метра и всички в храмовете следва да носят защитни маски с изключение на свещениците. Върбовите клонки за Цветница ще се раздават извън храмовете.