Очакват се напрегнати преговори за Украйна на срещата на ОССЕ във Виена

Логото на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и знамето на Украйна.  [Twitter account of Michael Carpenter, US Ambassador to OSCE]

Постоянният съвет на най-големия орган за сигурност в света – Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ще се събере във Виена в четвъртък (13 януари), с надежда да тласне Русия, Съединените щати и техните европейски съюзници към диалог за успокояване на нарастващата криза на границата с Украйна.

Западът обвини Москва в струпване на танкове, артилерия и около 100 000 войници на разкъсаната от война източна граница на Украйна през последните седмици, което според НАТО е подготовка за инвазия.

Москва настоява, че военното разполагане е отговор на това, което тя вижда като нарастващото присъствие на НАТО в нейната сфера на влияние и яростно се противопоставя на разширяването на атлантическия алианс.

Москва и Вашингтон вече подчертаха своите „фундаментални“ различия по отношение на европейската сигурност по време на напрегнатите разговори в Женева и Брюксел тази седмица.

Съединените щати признаха, че не се очаква пробив на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в четвъртък във Виена.

„Не мисля, че ще има конкретни резултати тази седмица. Нашата основна цел по принцип е да установим диалог“, каза Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в ОССЕ.

„Да, нашите позиции са полярни, но това не означава, че няма елементи и области, по които не можем да постигнем съгласие“, каза той пред независимия руски телевизионен канал „Дожд“.

Предизвикателството, каза той, ще бъде „да се определи в какви форми е възможно да се задълбочи диалогът по този въпрос през следващите няколко месеца или дори година“.

Изтокът среща Запада

ОССЕ е многостранен форум за дискусии Изток-Запад от времето на Студената война, затова е особено подходящ за решаване на подобни дипломатически спорове.

В четвъртък ще бъде първата среща за годината, на която ще присъстват всички 57 държави-членки.

След сутрешното представяне на приоритетите за годината от новото полско председателство, генералният секретар Хелга Шмит ще проведе пресконференция.

Разговорите се усложняват от неясната ситуация в контролираната от бунтовниците Източна Украйна, където ОССЕ е натоварена да гарантира спазването на мирните споразумения от 2014 г.

Това обаче не успя да сложи край на сраженията в региона. Наблюдателите от организацията констатират влошаващи се условия в районите, които са контролирани от проруските сепаратисти. Посланикът на САЩ в организацията нарече тази ситуация „изключително тревожна“.

„Мисиите за наблюдение все още не са регистрирали нищо прекалено“, каза Карпентър, като същевременно призна, че на границата „не може да знаем какво всъщност се случва“.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също изрази загрижеността си в сряда, като каза, че рискът от конфликт е „реален“, и призова Русия да успокои напрежението.

Русия успя да обедини страните на НАТО и държавите извън Алианса в Европа, макар да не го очакваше. Коментарът е на заместник-държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман след края на Съвета НАТО-Русия в отговор на въпрос за присъединяването на Украйна, Финландия и Швеция към Алианса.

„Съединените щати, заедно със съюзниците си от НАТО ясно показаха, че няма да затръшнем вратите на политиката на Алианса на отворените врати. Тази политика винаги е била в основата на Пакта, който по същността си е отбранителен. Суверенно право на избор на страните е да решат да дойдат и да заявят, че искат да се присъединят към НАТО“, заяви Шърман.