Панаир на суетата в Страсбург

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Eвропейските партии се втурнаха в сряда за парченце политическа слава в ЕП, отправяйки основателни искания и смели обещания, които може би ще бъдат изпълнени през следващите пет години. А може би не.

В действителност, има ли по-добро време и място за това от пленарно заседание преди гласуването на новата комисия “Фон дер Лайен”? Дори и в полупълна пленарна зала, докато следващият председател на Европейската комисия представя визията и екипа си, на когото е делегирано изпълнението ѝ.

“Трябва да покажем, че сме способни да управляваме ефективeн пакт за имиграция и предоставянето на убежище, който отговаря на ценностите ни, изгражда нов съюз за инвестиции, търговия и устойчивост и истинска Европа на отбраната, отворена за сътрудничество”, каза Дачиан Чиолос, лидер на либералната “Обнови Европа” на Еманюел Макрон.

Няма значение, че ЕС не е в състояние да се справи с миграцията по общ начин и че през последните пет години държавите-членки не се обединиха, за да постигнат компромис, който да намали тежестта на южните “погранични държави”?

Манфред Вебер, лидер на консервативната ЕНП, се фокусира върху “европейската идентичност”.

“Всички знаем как да опишем националната си идентичност, история и култура. Но европейската? Можем ли да опишем европейската си идентичност, европейския начин на живот? Не осъзнаваме богатството на общата ни европейска идентичност.”

Вебер също изложи смела визия, която екипът на Урсула фон дер Лайен ще се стреми да постигне. Той не пропусна да подчертае, че немалка част от нея е благодарение на ЕНП, чиито приоритети “са ключова част” от новата Комисия.

“През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и всеобхватна климатична политика в света, Европейска гранична и брегова охрана, Европол, трансформиран в европейско ФБР, основен план за борба с рака, ще създаде милиони работни места и други.” Ще видим…

Вебер също си приписа заслугите за почти балансираната по пол Комисия, като отново заяви, че благодарение на ЕНП изпълнителната власт на ЕС е председателствана за първи път от жена. Неловък момент, имайки предвид, че макар и Фон дер Лайен да принадлежи на консервативното семейство, самият Вебер бе водещият кандидат на ЕНП на европейските избори…

Лидерът на социалистите Ираче Гарсия Перес също си приписа заслуги за най-балансираната по пол Комисия, твърдейки, че тя е резултат от натиска на социалдемократите. “Ще продължим да се борим за равенство между половете”, каза Гарсия. Не само в позициите, но и в политиките си…

Тя очаква Фон дер Лайен да сложи край на насилието, основано на пол, с европейска директива. Колкото и легитимно да е искането, само 16 от 28 държави-членки водят регистър на тези случаи, а 21 са ратифицирали Истанбулската конвенция на Съвета на Европа.

Социалистите похвалиха техните членове в Комисията и по-специално Франс Тимерманс и Жозеп Борел, все едно те продължават да представляват интереса на политическото си семейство и като заемат постовете си.

Странно е да се наблюдава как членовете на Европейския парламент се опитват да получат известни заслуги за решенията, взети по време на процес, от който са били изключени.

Като говорим за изключени политически семейства, всички, които сляпо подкрепиха тази Комисия, имат свой представител в нея. Това обаче не се отнася за Зелените.

Съпредседателят на Зелените/ЕСА, Ска Келер, се чудеше как ЕС може да има амбициозна политика за климата, без да реформира пакета за Общата селскостопанска политика или търговията; как Тиери Бретон – бизнесмен от дигиталния сектор – може да бъде отговорен за единния пазар, или как унгарският комисар може да носи отговорността да изисква от другите държави-членки да съблюдават върховенството на закона…

Зелените имаха повече въпроси, отколкото отговори и през повечето време се въздържаха. Ползата от това да бъдеш неутрален е, че ако нещата вървят в правилната посока – не си им се противопоставил, а ако се объркат – не си ги подкрепил.

“Тук има проблем. Днес и в предишните месеци вие обещахте всичко”, каза съпредседателят на групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица Мартин Ширдеван. И ако мога да се обърна към всички и да попитам: “Как ще реализирате плановете си, ако все още подкрепяте политиката на строги икономии?”.

По време на речта си Фон дер Лайен призна, че са необходими големи инвестиции, за да се осъществи амбициозната ѝ програма. Но в очите на Пакта на ЕС за стабилност и растеж, публичните инвестиции се виждат предимно като публичен дълг.

“Не можем да направим повече с по-малко ресурси. Новите проекти се нуждаят от нови средства”, добави Ираче Гарсия.

Е, задръжте малко, защото тази очевидна нужда от средства идва в разгара на спор между напускащата Комисия и държавите-членки – особено някои от тях – относно необходимостта да се внася в бюджета на ЕС и занапред.

На въпрос от EURACTIV Фон дер Лайен призна, че застава зад проектното предложение на ЕС от 2018 г. Евродепутатите не смятат този фонд за достатъчен, за да финансира както традиционните, така и новите приоритети, камо ли плановете на новоизбрания председател на Европейската комисия…

Фон дер Лайен застана начело на Комисията, като обеща и отстъпи колкото се може повече на основните политически групи, за да си осигури подкрепата им. В допълнение, тя бе избрана от Съвета, което я прави зависима и от държавите.

След вота Фон дер Лайен заяви пред пресата, че се чувства “щастлива” и “смирена” от “преобладаващото мнозинство”, което си осигури в Парламента. “Смятам, че това е вот на доверие”, добави тя.

За някои гласуването в сряда беше наистина скок в неизвестното. И Фон дер Лайен го знае.

За да разберете дали първата жена председател на Европейската комисия някога ще оправдае очакванията, ще трябва да поглеждате към Берлемон (сградата, в която се намира Европейската комисия) през следващите пет години. Или както би казал бившият говорител на ЕК, сега комисар, Маргаритис Схинас: “Останете на линия”.