Парламентарен доклад хвърля сянка върху китайските 5G доставки за Италия

The Capitals e ежедневният обзор от столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.

“Това е последният бюлетин на “Столиците” за 2019 г. Екипът на EURACTIV.com и журналистите от мрежата на изданието в цяла Европа Ви благодарят за подкрепата за тази инициатива.

Следващата година ще се опитаме да прибавим още столици към мрежата си, продължавайки да хвърляме светлина върху политиките на Европейския съюз.

Желаем Ви щастлива нова година!

Редакцията на EURACTIV

***

///

РИМ. В доклада си по киберзащита и сигурност италианската парламентарна комисия по сигурност (COPASIR) призна, че притесненията относно китайското навлизане в италианската комуникационна 5G мрежа са „до голяма степен основателни“.

Според комисията законодателите трябва да обмислят да изключат китайските технологични гиганти Huawei и ZTE от публични търгове за доставка на 5G технология. Въпреки това обаче, необвързващото становище на комисията предполага, че подобни интервенции биха могли да затруднят осъществяването на основни проекти за разработване на нови технологии.

Прочетете повече на английски в статията на Джерардо Фортуна от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Баварски политик, замесен в екоскандал, избягва затвора. Неправителствена организация поиска Маркус Зьодер, CSU (Християнсоциален съюз), министър-председател на Бавария да влезе в затвора, заради отказа му да приеме законодателство в областта на опазването на околната среда.

През 2012 г. немски административен съд нарежда на Зьодер да въведе въпросното законодателство с цел спазване на стандартите на ЕС за чист въздух. Зьодер пренебрегва решението, като твърдо се застъпи срещу препоръките на съда за забрана на някои дизелови автомобили. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Бивш вицеканцлер е шпионирал партийните си колеги. Хайнц-Кристиан Щрахе, бивш вицеканцлер и ръководител на крайнодясната „Партия на свободата“, е шпионирал няколко члена на собствената си партия, стана ясно, докато продължават разследванията около т. нар. скандал „ Ибиса“, принудили го да подаде оставка през май.

Малко след като подава оставка, Щрахе наема частен детектив, за да следи няколко негови бивши съпартийци, защото подозирал, че случаят е резултат от вътрешни конспирации. Той дори направил опит да накара партията да плати за детектива, като им изпратил сметката, прикрита като разноски. Информацията е потвърдена от Норберт Хофер, настоящ лидер на партията, който заяви, че едва наскоро е научил за тези шпионски дейности, и че не е “възхитен”. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Присъди срещу полицейско насилие. Парижки съд обяви първите присъди срещу полицейско насилие по време на демонстрациите на „Жълтите жилетки“, от формирането на движението  през ноември 2018 г.

Служител на реда получи двумесечна условна присъда за хвърляне на паве по протестиращите по време на протест на 1 май. Друг бе осъден на 4 месеца условна присъда и 1000 евро глоба за зашлевяване на демонстрант.

///

ХЕЛЗИНКИ

Финландия и Швеция задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната. В сряда финландско-шведското сътрудничество в областта на отбраната направи крачка напред в Хелзинки, когато началникът на отбраната генерал Тимо Кивинен и шведският му колега генерал Микаел Бюден подписаха договор за стратегическо военно сътрудничество.

Сътрудничеството има за цел да затвърди съществуващата политическа воля и да засили отбранителните способности на двете страни. Стабилността в региона на Балтийско море и в Далечния север е от голямо значение за Финландия и Швеция. Договорът може да се разглежда като друго средство за изграждане на реалистично противодействие на засиленото военно присъствие и активност, особено руските, в района.

Както заяви генерал Бюден в Хелзинки в сряда: „Сътрудничеството на Швеция с Финландия е от съществено значение. Обединените ни способности са гаранция за по-силно присъствие в нашия регион. ”

///

МАДРИД

Каталунските сепаратисти изискват незабавното освобождаване на евродепутата Жункерас. В четвъртък вицепремиерът на Каталуния и национален координатор на сепаратистката партия ERC (Републиканската левица на Каталуния) Пере Арагонес поиска незабавното освобождаване на вкарания в затвора политик на ERC Ориол Жукерас, чийто парламентарен имунитет беше признат от Европейския съд (ECJ ) в четвъртък, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

„Понякога справедливостта идва късно, но поне идва. Днес е историческа победа. Европейското правосъдие се възцари в полза на всички европейски избиратели и граждани “, каза Арагонес. Прочетете повече тук.

///

БРЮКСЕЛ

„Либерална“ оферта. Докато кризата в белгийското федерално правителство продължава за 208-и пореден ден, партийният лидер на социалистите (PS) Пол Маньет и този на фламандските националисти (N-VA), Барт Де Вевер, се срещнаха в средата на седмицата в централата на социалистите. Според източници, цитирани от белгийските медии, либерална оферта за коалиция с пет партии – социалистическата PS и либералната MR за френскоговорящите и социалистическата SP.A,  консервативните CD&V и N-VA от фламандска страна – може да е „възможна формула“ за решаването на белгийската политическа безисходица. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Кой е новият гуверньор? Андрю Бейли е избран днес (20 декември) за новият управител на Английската централна банка. Понастоящем Бейли е главен изпълнителен директор на Службата за контрол на финансите на Обединеното кралство и ще поеме поста от Марк Карни на 31 януари.

Канадецът Карни бе лично избран от бившия финансов министър Джордж Осбърн и многократно бе критикуван от поддръжниците на Брекзит, обвиняващи го, че е част от „Проект Страх“ – предупреждавайки за икономическите щети, които напускането на ЕС ще нанесе на икономиката на Обединеното кралство. Прочетете повече от Бен Фокс тук.

///

ВАРШАВА

Опит за въвеждане на „путински стандарти“. След като хиляди поляци в сряда протестираха срещу реформи, подкопаващи независимостта на съдебната власт и свободата на изразяване на съдиите, съответният законопроект беше обсъден в парламента.

„Това е отговор на преврата и анархията на шепа съдии в услуга на опозицията“, заяви Ян Кантак, който представлява Solidarna Polska, една от двете малки партии, свързани с PiS (Право и справедливост).

Прочетете повече от Łukasz Gadzała от EURACTIV Полша.

///

ПРАГА

Крачка назад от „ обратното самоначисляване“. През ноември ЕС даде окончателното си одобрение на чешко предложение, което позволява на държавите-членки, занимаващи се с верижни данъчни измами, да прилагат цялостно самоначисляване на задълженията по ДДС. Това е идея, за която чешкият премиер Андрей Бабиш се бори близо пет години въз основа на аргумента, че използването на обратно самоначисляване може да спести на страната милиарди крони всяка година. Но какво се случва сега?

Прочетете повече от Ондрей Плевак от EURACTIV Чехия.

///

СОФИЯ

Нова ядрена централа. Българското правителство покани компании от пет държави да участват в проекта за нова ядрена централа в Белене. Руският „Атоменергопром” (собственост на „Росатом”), китайската държавна ядрена корпорация CNNC и корейската „Хидро и атомна компания” са оценени като стратегически инвеститори.

Отделно френската компания „Фраматом“ е поканена да преговаря за доставката на системите за сигурност на централата, а американската „Дженеръл Електрик“ може да се ангажира с турбини и други ключови съоръжения от бъдещата централа. Двете компании искат да доставят оборудването за своя сметка и срещу това да получат значим дял в проекта. Очаква се проектът да струва около 10 милиарда евро. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Спад в производство на зърнени култури. Реколтата на румънските фермери на зърнени култури бе по-ниска през 2019 г. след рекордната 2018 г. Намалението се дължи главно на спада с 9% на реколтата от царевица до около 17 милиона метрични тона, въпреки увеличението на обработваемите площи. Производството на пшеница и слънчоглед се е увеличило, но реколтата от рапица е била силно засегната от лошото време, сочат данните на земеделското министерство. (EURACTIV.ro)

///

ЗАГРЕБ

Санкциите на „Агрокор“: по-голям проблем за Словения. Премиерът Андрей Пленкович заяви, че решението на словенския регулатор AVK за временно изземване на акциите на „Меркатор“ е по-голям проблем за Словения, отколкото за Хърватия, като твърди, че решението на регулатора не е окончателно.

Темата беше в дневния ред по време на разговорите на Пленкович със заместник министър-председателя на Словения в края на срещата на Централноевропейската инициатива (CEI). Групата „Фортенова“, наследник на фалиралата компания „Агрокор“, публикува изявление, в което подчертава, че „изземването на акции на „Меркатор“ е непропорционално до голяма степен, тъй като въпросните акции имат приблизителна стойност от 140 милиона евро, а санкциите, които подлежат на обжалване, са в размер на 53,9 милиона евро”. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Новата Европейска комисия дава основание за оптимизъм. По време на срещата на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) на 19 декември в Рим сръбският премиер Ана Брнабич заяви, че ясният ангажимент за продължаване на процеса на разширяване на ЕС остава един от основните приоритети на новата Европейска комисия.

След срещата на върха на ЦЕИ и разговорите с новия европейски комисар по разширяването Оливер Вархелий, Брнабич каза пред репортери, че новата Комисия „е донесла със себе си нова енергия, което дава основание за оптимизъм.“ (EURACTIV.rs)

***