Парламентът иска да роди правителство до 2 седмици и да увеличи пенсиите

Ива Митева (вляво) отново бе избрана за председател на парламента. На снимката: Тя приема поста от Мика Зайкова, също от ИТН, която като най-възрастен депутат откри заседанието на 46-ото НС. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Ново правителство до 10-15 дни и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са първите две задачи пред 46-ото Народно събрание, фокусирали вниманието на лидерите на парламентарно представените формации, от които се очаква да излъчат следващия състав на Министерския съвет.

Основните приоритети, които прозвучаха от лидерските изказвания при откриването на парламента в сряда, 21 юли, са деинсталиране на модела “Борисов”/Сарайския модел, увеличаване на доходите, реформа на здравеопазването, образованието и съдебната система. Единственият политически лидер, който спомена нуждата от подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония, бе Христо Иванов (“Демократична България”).

Първият голям консенсус между “Има такъв народ”, БСП, ДБ и “Изправи се БГ! Ние идваме” е за преизчисляването на пенсиите. Зад този ангажимент стоят 147 депутатски гласа.

Втората инициатива, която фокусира усилията на тези формации, е за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, които станаха нарицателни за концентрацията на формална и неформална власт в ръцете на главния прокурор.

Ива Митева от “Има такъв народ” бе избрана за втори път за председател на Народното събрание, но символично тя не бе подкрепена от БСП.

Рискът е липсата на диалог

Социалистите заплашиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на “Има такъв народ” без споразумение, в което ясно да са изброени приоритетите му. Ако БСП не подкрепи кабинета на ИТН, това ще остави “протестните партии” на волята на ГЕРБ и ДПС.

“Народът ни каза да отстраним досегашното управление и да го направим заедно. Липсата на говорене ще доведе до връщането на ГЕРБ на власт, а никой не е гласувал за това”, каза Георги Кадиев (БСП за България). Той допълни, че БСП няма да подкрепи следващото правителство, без да бъде разписан ясен договор за неговите приоритети.

“Когато искаме кабелна телевизия, ние подписваме договор. Какво остава за подкрепа на правителство, което ще харчи по 60 милиарда лева всяка година”, обясни Кадиев.

Той заяви, че няма корумпирани партии, а има корумпирани хора. “Започнете да търсите начин да си говорим. Ние сме отворени за това”, каза той. “Има такъв народ” слага етикет на БСП като “партия на статуквото“ и отказва да води преговори със социалистите за подкрепа на бъдещето правителство. Преговори за съставяне на кабинет не са водени от хората на шоумена Слави и с останалите две реформаторски коалиции – “Демократична България“ и “Изправи се БГ“.

Правителство до 10 – 15 дни, ако ли не – избори

Председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов обяви, че до 10-15 дни може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.

“Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия – нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи”, каза Йорданов.

“Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма. Това не е недемократично” , допълни той.

Лидерът на групата на “Демократична България“ Христо Иванов коментира, че страна е в криза и най-очевидното проявление на това, е че година нямаме пълноценно и нормално управление. “И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление“, допълни той.

Според него парламентът веднага трябва да започнем веднага работа по подготовката за следващата Ковид-вълна, Плана за възстановяване, бюджета за 2022 г. и здравната реформа.

“Даже ми е неудобно да цитирам доклада на ЕК, защото българските граждани го казаха. Г-н Гешев за поредно откриване на парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката”, каза Иванов, което предизвика ръкопляскания.

Деинсталиране на Сарайския модел

“В България има корупционен модел, който се корени в тоталитарния режим и в продължаващото влияние на комунистическите служби. Той е инкорпориран политически в това, което наричаме “Сарайския модел” и има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Решението на този дълбок проблем е реалният отговор как страната да излезе от кризата”, каза Христо Иванов. “Кои са партиите на промяната ще се разбере по нашата работа за премахване на точно този проблем”, подчерта Христо Иванов.

Според него огромната корупция в България суспендира република. “Корупцията ерозира българския суверенитет в критична степен“, обясни Иванов. Той напомни, че как лидерите на ГЕРБ и ДПС ходиха да се виждат с Ердоган в предизборен период, което също е признак за разклащане на националния суверенитет.

“Трябва да започнем да укрепваме суверенитета и да връщаме републиката. Да похарчим три милиарда за тръба на Путин – това ли е суверенитет“, каза Иванов.

Мая Манолова („Изправи се БГ“) заяви, че основната задача е „добре окопаните мутри“ да бъдат изкарани от властта.

“Целта ни е мутризация в бъдеще да не бъде възможна, независимо кой е на власт”, каза Манолова. Тя допълни, че “Изправи се БГ! Ние идваме!” са в пълна готовност да излязат отново по площадите, ако усетят опит за подмяна.

БСП: Хората на Слави вече са част от системата

“Има нужда от стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че парламентарното представените формации са изправени пред четири държавнически решения, а не партийни.

“Трябва да преодолеем недоверието, нужен е диалог, който е миниран от предварителни условия“, каза Нинова заради нежеланието на ИТН да води разговори с БСП, като и слага етикета „партия на статуквото“.

„Вие(ИТН) вече сте системна партия. Два пъти се явявахте на избори. Имахте председател на парламент. Нека се делим се на такива, които искаме да променим стария модел на управленние и такива, които не искат“, каза Нинова.

ДПС: Нужен е диалог

“Народът иска промяна, а тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот на всеки гражданин. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обясни, че промяната минава през диалог с опозицията и каза, че ДПС ще работи да има правителство. Карадайъ допълни, че ДПС не търси игри и власт заради самата власт. “Състоянието на нещата зависи от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма”, обяви той.

Той отговори и на Христо Иванов за срещата с Ердоган и диагнозата му за сарайския модел. “Позволете ми да отговоря на господин Иванов за закачките. Ако имате комплекси от миналото си, не ги прехвърляйте на други. Назидателният тон не отговоря на вицепремиер, който критикува корупцията и в самата той е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев, с корупционните им намерения. Партията на олигархията и медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивизъм”, каза Карадайъ.

От името на ГЕРБ Десислава Атанасова се оплака от явен натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на нейната партия по време на изборите. Според ГЕРБ в държавата са блокирали цели системи, а основни опоненти на ГЕРБ ще бъдат хаосът и безотговорността.