Парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на кабинета “Борисов”

Корнелия Нинова ["Дневник"]

Парламентът наложи мораториум върху редица действия на кабинета в оставка. На Министерския съвет и министерствата се забранява да възлагат концесии, да дават дава разрешения за проучвания за подземни богатства, да вземат дългове, да променят ръководствата на дружества и болници, да се разпореждат с имущество и да правят назначения в държавната администрация.

Решението бе взето в четвъртък, 22 април, с гласовете на всички парламентарни групи, освен тази на ГЕРБ, която не участва в гласуването. Останалите 151 депутати бяха “за”. Преди това обаче се разрази двучасов спор. В края на деня ГЕРБ отнесе въпроса в Конституционния съд.

“Изправи се! Мутри, вън!” предложи в понеделник мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка. Проектът гласи, че се забранява предоставяне на концесии и определяне на концесионни такси; сключване на нови договори на стойност над 1 млн. лв.; вземане и предоставяне на държавни заеми; промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници; продажби, наеми и други сделки с имущество на държавни болници; избор и назначаване на лица на публични държавни длъжности.

Още миналата седмица БСП предложи да се въведе мораториум на правителството в оставка покрай приетото вече решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 г. Това предложение обаче не беше подкрепено от останалите нови партии и ДПС, с мотива че трябва да се гласува с отделен акт, а не заедно с комисията за проверка.

В понеделник и левицата внесе проект за мораториум. Той гласи, че до избирането на новото правителство се налага мораториум върху налагането на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

В четвъртък двата проекта бяха обединени, но това не спести скандалите в пленарната зала.

Соцлидерката Корнелия Нинова обвини останалите партии, че са забавили мораториума заради спора “кой да води бащина дружина”. Заради това имало назначения на второто ниво на властта – в енергетиката, здравеопазването и земеделието, което всъщност правило избори.

Шефката на ПГ на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова отново обясни, че мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията. Тя обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на “калинки”.

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че мораториумът е противоконституционен. Йордан Цонев от ДПС също обясни, че има съмнения за конституционността на спирането на назначенията, макар и ДПС да подкрепя мораториума.

Това предизвика депутата от БСП Стоян Мирчев да го попита: “Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?” по повод последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация.

“Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула”, отговори Цонев.

От трибуната Корнелия Нинова обяви, че Йордан Цонев й казал пред ръководството на БСП в петък: “Оттегли това предложение за мораториума, другата седмица ще те подкрепим, че има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове. Тя му отвърнала: “Кой си ти да ми казваш какво ще правя?”.

Цонев отрече. По думите му той казал, че решението, написано в такъв вид от БСП, би затруднило служебен кабинет.