Парламентът прие ветото на президента, но икономиката може да блокира

Борисов [Юлия Лазарова, Дневник]

Народното събрание прие в понеделник частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. С това отпаднаха приетите по предложение на БСП мерки срещу спекулата, които щяха да въведат таван за цените на стоките и услугите. Отпадна и предложението на ГЕРБ за въвеждане на затвор за разпространение на “невярна информация” за вируса.

Преди ден премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента, че с ветото и критиките към правителството си прави политически пиар, проява егоцентризъм и всява страх. Той се възмути, че Радев критикува като недостатъчно адекватни мерките на правителството, а не предлага алтернативи. В същото време Борисов възприе ветото на държавния глава.

“Днес българският парламент прояви отговорност“, коментира Румен Радев.

Той каза, че истинският дефицит в закона за извънредното положение е “липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работата си и перспектива за своето бъдеще“.

Президентът казва, че за ефективното справяне с кризата се изисква полагане на неотложни здравни мерки, които да се комбинират със социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите.

“Такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности“, казва той.

Президентът иска управляващите да преодолеят растящото социалното напрежение с “конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава“.

“За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал“, казва Радев.

Преди ден премиерът Борисов показа, че засега не смята да разпростре държавната подкрепа върху всички засегнати сектори от икомиката. Правителството реши да плаща по 60% от заплатите за персонала на фирмите, които са били принудени да затворят заради заповедта на здравното министерство – барове, ресторанти, клубове, магазините в моловете. Пари не се предвиждат за сектори като производството на части за автомобили, които също търпят огромни щети.

Икономиката може да блокира

Има много сериозен проблем и с плащането на задължения между фирмите. Член 6 от Закона за мерките във връзка с извънредно положениео казва, че “до отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки и забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договора и изземване на вещи”.

Това означава, че фирмите са лишени от най-сериозните си механизми да си търсят парите по вече сключени и изпълнени договори, коментира “Капитал“. Законодателството може да доведе до фалит хиляди български фирми, защото междуфирмената задлъжнялост е започнала да расте със заплашителни темпове.

Стиска се мазнинката

Преди ден премиерът Борисов обясни, че “стиска и малкото мазнинка в държавата, да стигне за социално слаби и пенсионери”.

“Най-лесното е веднага да освободиме резервите, никой няма да си го занесе в къщи. На негова база може да се изтеглят и кредити. Нека като видим колко ще трае тая гадост (вируса). Ще извадим пари за засегнатите. Искам най-добрите да го измислят как да стане, за да останат пари за пенсионерите, лекари, сестри, лаборанти и тогава чак да видим къде и какво точно трябва да подпомогнем”, каза Борисов.

Той се похвали: “Всички се съгласихме, че мерките на България са най-бързи, най-навременни и най-точни в Европа. Всички го казват това”.