Партията на Вучич печели убедително изборите в Сърбия

Александър Вучич, президент на Сърбия и лидер на Сръбската прогресивна партия обявява победа на изборите в Белград, Сърбия, 21 юни 2020 г. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Управляващата консервативна партия в Сърбия, водена от президента Александър Вучич, ще спечели убедително парламентарните избори, които бяха проведени в неделя (21 юни). Това показват резултатите от социологическата агенция “Ипсос” и Центъра за свободни избори и демокрация.

Сръбската прогресивна партия е на път да спечели 62,5% от гласовете. Социалистическата партиям, която бе коалиционен партньор в досегашното правителство, се очаква да завърши на второ място с 10.7% от гласовете.

Дясноцентристкият “Сръбски патриотичен алианс”, воден от бившия футболист Александър Шапич, се очаква да заеме трето място с 4% от гласовете.

Преди Вучич да обяви победата в централата на Сръбската прогресивна партия звучеше  традиционна сръбска музика, изпълнявана от духов оркестър.

Десетки хора в малката стая на предизборния щаб се прегърнаха по повод победата, въпреки че малцина от тях носеха маски. Това бе в разрез с лекарските предупреждения за разпространението на COVID-19.

“Тази вечер гражданите демонстрираха огромното си доверие към нашия екип”, посочи Вучич пред журналисти. “Сръбският народ е решил какво бъдеще иска”.

Социологическа агенция CRTA отбеляза, че избирателната активност е била 48% спрямо 56,7% през 2016 г. Държавната избирателна комисия трябва да обяви предварителните резултати, включително и данни за избирателната активност, по-късно в понеделник.

Избирателната активност беше повлияна от бойкота на някои опозиционни партии, които твърдяха, че вотът няма да е свободен или честен заради овладените от Вучич медии.

Флориан Бийбър, експерт по Балканите от Австрийския университет в Грац, написа в Туитър: “Това е пирова победа. Без опозиция в парламента изборите сa дискредитирани и управлението на правителството е по-нелегитимно от когато и да е било”.

До голяма степен избирателите подкрепят усилията на управляващата коалиция на Вучич да настоява за членството на Сърбия в Европейския съюз, като същевременно поддържа тесни връзки с Русия и Китай.

Бъдещото правителство ще се сблъска с нарастващия натиск на ЕС и САЩ, да признае независимостта на бившата си провинция Косово, което се счита за ключово в името на регионалната стабилност.

Парламентарните избори бяха първоначално насрочени за 26 април, но бяха отложени заради извънредното положение.

Сърбия, която има население от 7 милиона души, съобщава за 12 894 потвърдени случая на заразени с COVID-19 и 261 смъртни случая. Тя беше сред първите европейски държави, които започнаха да отварят границите си на 22 май и оттогава бяха премахнати всички ограничителни мерки за пътуване.

Анализатори посочиха, че здравният риск е принудил някои избиратели са останат у дома. Около 1,2 милиона души в избирателните листи от години живеят в чужбина и е малко вероятно да са гласували.

“Ако вземем предвид броя гласове (които Сръбската прогресивна партия получи)… ще се доближим до севернокорейската или китайската система”, коментира Слободан Зечевич, преподавател по международно право в Европейския университет в Белград.