Либералите в ЕП изгониха литовски евродепутат, нарекъл гейовете “перверзници”

Лидерът на партията "Обнови Европа" Дачиан Чолош по време на сесията на Европарламента. [European Parliament Multimedia Centre] 

Либералната формация в Европейския парламент “Обнови Европа” изключи литовски евродепутат заради хомофобски забележки, които той направил във видео във Фейсбук.

Виктор Успаскич, лидер на популистката Либерална партия в балтийската държава, предизвика възмущение миналата седмица, след като бяха публикувани кадри, в които той нарича гейовете и трансвеститите  “перверзници“.

Политикът изпрати писмо до лидерите на “Обнови Европа” в Европейския парламент, след като те му поискаха обяснение. Литовецът се извини, че е предизвикал “шум“.

Успаскич подчерта, че коментарите му са извадени от контекста или са загубени в превода. Все пак настоя, че все още има право да критикува хората, които “водят извратен начин на живот“.

Това не успокои колегите му от либералната политическа група и в сряда те обявиха, че са гласували за прекратяване на членството му “с незабавен ефект“.

“В семейството на “Обнови Европа” няма място за хомофобия“, каза Дачиан Чолош, лидер на парламентарната група.

“Коментарите на г-н Успаскич са несъвместими с ценностите, на които държим и се го поставят извън семейството ни.“, допълни Чолош.

Гневът в Европейския парламент избухна само шест седмици, след като унгарски евродепутат, принадлежащ към популистката партия “Фидес” на унгарския министър-председател Виктор Орбан, беше заловен от полицията по време на гей оргия, нарушавайки ограниченията, наложени заради пандемията.

Въпросният евродепутат Йозеф Сайер, който се представяше за яростен привърженик на анти-ЛГБТ мерките, подаде оставка от партията и напусна Европейския парламент.