Пасивността на Брюксел ще тласне Западните Балкани към руски и китайски ваксини

Руски медицински работник слага пробна ваксина срещу COVID-19 на доброволец в болница в Москва. [Sergei Ilnitsky/EPA/EFE]

Първата ваксина срещу COVID-19 ще бъде разрешена в рамките на една седмица, обяви миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В същото време държавите-членки на ЕС продължават да подготвят програмите си за масова ваксинация, докато се стремят да поддържат строги мерки за намаляване на нивата на заразяване през коледните празници.

Въпросът обаче е дали Европейският съюз е успял да използва пазарната си сила, за да помогне на най-близките си съседи, най-вече страните от Западните Балкани, да ускорят получаването на ваксините.

Без помощта на Брюксел страните кандидатки, които са сред най-бедните нации в Европа, дълго ще се борят да закупят достатъчно дози, за да покрият своето население.

Комисарят по разширяването Оливер Вархели проведе разговори с лидери от региона, много от които поискаха да получават ваксини COVID-19 едновременно с държавите-членки на ЕС.

Изглежда обаче, че разпространението на ваксини по линия на COVAX, глобален механизъм за споделяне на риска и обединени доставки на ваксини, може да не започне да действа преди май.

Когато Фон дер Лайен обяви, че европейците ще получат първите ваксини преди Коледа, тя също спомена, че трети страни като Западните Балкани може да получат излишъка на ЕС, защото страните-членки са поръчали от фармацевтичните компании много по-големи дози.

Самата идея, че трябва да дарим остатъците от ваксини на Западните Балкани, е направо обидна и ги кара да изглеждат като третокласни партньори, вместо като бъдещи членове на блока.

Подобно отношение отваря широко отворена врата за Русия и Китай, за да извадят още един страхотен PR номер, точно както направиха по-рано тази година със своята “маскирана дипломация”, за да запълнят вакуума, оставен от ЕС.

В Република Сръбска в Босна и Херцеговина, здравното министерство заяви, че обмислят възможността да набавят ваксини от руски производител. Самата Сърбия участва в третата фаза на тестване на китайска ваксина.

За разлика от Китай, страните от ЕС в началото на здравната криза не можаха да реагират толкова бързо с медицинските доставки, които са от решаващо значение за справяне с огнището на COVID-19. Едва на по-късен етап Брюксел прие проактивна стратегия.

В същото време проучване на Консултативната група за политика на Балканите в “Голдман Сакс“ установи, че повече от половината от анкетираните в Сърбия, Босна, Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония не планират да се ваксинират.

Според констатациите регионът е склонен да се доверява на дезинформационни кампании и конспиративни теории за COVID-19. Те вярват, че са намесени геополитически въпроси.

Видимостта на конспиративните теории  са “поразително високи в Западните Балкани“, установяват авторите на проучването. “До половината от населението вярват поне в една“ от конспиративните теории, които се разпространяват за пандемията.

Тази комбинация е “съвършена“ обстановка за ЕС да загуби (още веднъж) геополитическата битка за сърцата и умовете в региона.

Въпреки че Европейският съюз е най-големият донор и търговски партньор на Западните Балкани, усилията за сближаване с региона са възпрепятствани от исканията на блока за реформи и нежеланието на държавите да ги прилагат.

И докато реформите не се материализират, Москва и Пекин имат достатъчно време да купят елитите на страните.