“Патриотични” колебания за свикването на Велико Народно събрание

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Сред водещите фигури на „Обединените патриоти“ има сериозни колебания към идеята на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на т.нар. нова конституция. Знак за това даде министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро, който допреди година беше водеща фигура в групата на националистите.

„Мечтата на мнозина депутати мандатът да бъде пожизнен и онаследяем е на път да се случи, ако започне едно Велико народно събрание (ВНС), което не се знае кога ще се разпусне“, каза Димитров пред Нова тв.

Скептичното му изказване по отношение на политическата инициатива на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция е разбираемо. Борисов лансира идея за свикване на ВНС, в която 200 от депутатите ще буъдат мажоритарно избрани, а другите 200 ще бъдат излучени с мажоритарен вот. Това е пряка заплаха за попадането в парламента на „Обединените патриоти“, които имат шансове, но само при добре водена кампания и пропорционален вот.

“Мисля, че ще се стигне до Велико народно събрание, но никой не може да каже колко време ще продължи и какъв ще е резултатът. Дават се едни идеи, обсъждат се, а накрая се оказва, че са лоши и няма консенсус. Колко време ще продължи едно ВНС? Въртележка до безкрай”, каза Димитров.

Според него не е толкова наложително да се променя конституцията чрез Велико Народно събрание, защото редовният парламент може да постигне същия резултат.

“На практика премиерът отговори на очакванията на хората, че иска да се отвори конституцията. Проблемът е, че като се отвори, дали ще можем да я затворим и дали резултатът няма да е по-лош от това, което е в момента“, обясни Димитров. По думите му политическата опасност е България да влезе “в една спирала, от която няма излизане“.

Той бе много скептичен и към идеята на ВМРО, чийто представител е в правителството, за връщане на задължителната наборна служба през конституцията:

“Бил съм в казарма много малко време. Директно станах офицер. Смятам, че ако вдигнеш заплата на 3000 лева, ще има конкурс за желаещи да влязат да работят. Хубаво е да има заължителна (казарма), да се изграждат навици, но вие съгласна ли сте да ходите някъде на палатка само заради патриотичния дълг? Има и други възможности да се създадат трудови навиц”, каза Димитров.

Премиерът Бойко Борисов се нужда от 120 депутатски подписа, за да внесе проекта за новата си конституция. Той представлява в същността си разместените текстове от сегашната конституция, допълнена с увеличаване на влиянието на главния прокурор, намаляването на правомощията на президента и омбудсмана.

Главният прокурор получава право на законодателна инициатива през бъдещия прокурорски съвет, президентът губи ролята си при назначаването на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, а ролмята на омбудсманът е принизена до регистратор на проблеми с човешките права.

За да бъде свикано Велико Народно събрание трябва да се съберат 160 депутатски гласа. БСП има 78 депутати и обяви, че дори няма да говори с ГЕРБ по темата. Остават 162 гласа на разположение. Лидерът на “Воля“ Веселин Марешки също обяви, че е „против“, но от него може да се очаква обръщане на позициите по всяко време, въпреки че „Воля“ също няма полза от участие в мажоритарен вот. Ако „патриотите“ се обявят „против“, инициативата на Борисов твърдо пропада.