Данъчните и Цацаров започват проверки на Пеевски

Делян Пеевски [Анелия Николова, Дневник]

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и НАП обявиха във вторник, че започват проверки на Делян Пеевски. Действията на двете институции последваха публикацията в сайта Bird.bg, според която бившият депутат от ДПС не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Българският сайт е част от международното журналистическо разследване „Досиетата Пандора“.

КПКОНПИ съобщава, че е възложила анализ на всички декларации за имущество и интереси на Делян Пеевски в качеството му на депутат от 2013 г. до настоящия момент. Комисията е отправила официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях фирми.

Декларациите на Делян Пеевски ще се съпоставят с наличната информация за офшорните дружества, публикувана от Bird.bg.

„Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен (мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни). При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция Противодействие на корупцията“, се казва в съобщението на антикорупционната комисия.

Националната агенция за приходите (НАП) информира, че са поискани допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица.

Делян Пеевски обясни, че разпространената в медиите информация за недекларирани от него офшорни дружества е невярна

„Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех“, казва Пеевски.

През 2014 година нищо не е декларирано

Проверката на Bird показва, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария е възложил на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

В един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски. По това време той е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. Документите не показват откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina. Там са отбелязани само 17 хиляди лева спестявания. Няма отбелязана каквато и да е фирма, на която тази офшорка да се явява дъщерно дружество.

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Пеевски е декларирал, че не е управител на фирми. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

При встъпването си като депутат в 44то Народно събрание през 2017 Пеевски обявява собственост в три чуждестранни компании и в една българска фирма, напомня Bird.bg. През 2019 г. депутатът от ДПС декларира, че през 2018 г. е имал собственост само в една фирма – Proof Method Marketing.

Документите от “Досиетата Пандора“ сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.

На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

На 21 септември 2018 г. Ангелов изпраща инструкции до регистриращата фирма Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена окончателно няколко месеца по-късно през май 2019 г. В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum International и нейните 100 000 $ капитал, нито от IGWT Limited.

Bird.bg напомня, че затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото повод да се образува производство за пълна проверка от антикорупционната комисия.
През април 2021 г. Пеевски бе санкциониран от Министерството на финансите на САЩ по глобалния закон „Магнитски“. В съобщението на американската администрация той е определен като „олигарх“. Bird.bg е направил опит да получи коментар от Пеевски и неговите адвокати, но безуспешно.

Не съм бил в несъвместимост

Делян Пеевски обяснява, че никога не е бил в несъвместимост за заемана длъжност, а разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждаело от коментар.

„Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга „Капитал“ и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана. Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения“, казва Пеевски.

Ръководството на ДПС вече обясни пред евродепутатите от „Обнови Европа“ как „кръгът Капитал“ е накарал САЩ да санкционират Пеевски по глобалния закон „Магнитски“ и да го обявят за „олигарх“

„Не е случайно избран и моментът за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат“, казва Пеевски.