Пеевски ще се връща в парламента, Карадайъ е кандидат за президент

С напълно променен външен вид, Делян Пеевски се появи в ДАНС заради "Досиетата Пандора" [БГНЕС]

По-малко от седмица, след като посети ДАНС заради изскочилите от „Пандора“ негови офшорни фирми, Делян Пеевски бе върнат в политиката от ДПС. Санкционираният от САЩ по глобалния закон “Магнитски“ политик и бивш медиен магнат ще бъде водач на депутатската листа на движението във Велико Търново. Символичният втори в листата след Пеевски ще е Йордан Цонев, който е един от най-ярките публични защитници на сочения от Вашингтон за „олигарх“.

Другата новината около ДПС е, че за първи път партията ще има кандидат за президент. Това е лидерът Мустафа Карадайъ. Целта е по-голяма част от електората на ДПС да бъде мотивиран да гласува на изборите на 14 ноември, които ще бъдат едновременно за парламент и президент.

„Факт е, че Делян Славчев Пеевски е водач на листата от 4-и многомандатен район. За нас като организация това е голяма чест. Той е номиниран от Великотърновския областен съвет на областно заседание“, каза Гюнай Далаоолу, който е областен координатор на ДПС за Велико Търново.

„Още преди няколко дни той каза, че има какво да говори, той има много какво да дава на България и на региона ни. Това е г-н Пеевски“, каза Далаоолу, цитиран от БГНЕС. По думите му е символно, че именно от “духовната столица на България, Делян Пеевски дава ясен знак, че се връща в политиката“.

След това Далаолу обясни, че по време на първите вълни на пандемията през 2020 година Пеевски и ДПС са направили много дарения на местните болници, без да парадират за това.

„Пеевски е човек с голямо сърце. Неговото име ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. Това е нашият Делян. ДПС винаги стои зад него“, добави Далаоолу.

В неделя ДПС обяви и кандидат-президентската си двойка в състав Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова.

“Това е исторически ден за ДПС не само за Движението, а и за цяла България. Закъсняхме с издигането на кандидат. Смятам, че по-рано трябваше да го направим. Това се очакваше от избирателите на партията ни”, каза Юнал Лютфи пред медиите.

Според него “ДПС издига изключителен президент – популярен, последователен, предвидим. Такъв, в който може да се инвестира доверие”.

На 6 юни т.г. Мустафа Карадайъ направи запомняши се посещение при турския президент Реджеп Ердоган, който го посречна в бивша султанска резиденция в Истанбул. Тогава Карадайъ беше цитиран да казва „Турция е нашата родина, България е нашата земя, останали сме там след Османската империя“. След избухналия в България скандал, Анадолската агенция внесе уточнение, че поради нееднозначния смисъл на думите е станала неточност и Карадайъ всъщност казал „Турция е нашата майка родина“.

По-късно българският президент Румен Радев попита Карадайъ: “А вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?“.

„Моята родина е България. Мисля, че всичките 51 години, които ги имам, са абсолютно категорично доказателство за това“, отвърна Карадайъ. После той започна да обяснява, че родина е едно, а пра-родина е друга, пра-пра-родината му с Радев можело да се окаже една и съща. Така той обясни в президентството, че българите и турците имат общи корени.