Пекин осъжда стигматизирането на коронавируса от САЩ

Френската информационна агенция AFP съобщи днес, че Китай се опитва да "пренапише" историята на коронавируса. [EPA / ERIK S. LESSER]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците

 

ИНСТИТУЦИИ НА ЕС. Пекин остро осъди последния навик на американския президент Доналд Тръмп да нарича коронавируса “китайски вирус” и призова всички да се позовават на науката. В същото време Китай увеличи усилията си и изпрати оборудване и експерти в Европа, която се превърна в епицентър на пандемията. AFP определи този ход като “дипломация на маските”.

Прочетете статията на Сарантис Михалопулос: China rejects US ‘stigma’ over coronavirus, winks at EU

///

БЕРЛИН

Все още без пълна карантина в Германия. С 13 620 случая на заразени с COVID-19 към четвъртък (19 март), германското правителство обяви повече мерки за укрепването на здравната система, както и намаляване на икономическите въздействия на коронавируса. Министърът на финансите Олаф Шолц обяви пакет от помощи в размер на няколко милиарди евро за самостоятелно заетите лица и за микропредприятията, които останаха извън мерките за помощ.

Страната обаче не прилага нови законови мерки нито за ограничаване на достъпа до публичните пространства, нито за насърчаване на социалното дистанциране. Докато баровете, училищата, фитнес студиите и повечето са затворени, ресторантите остават отворени от 6 до 18 часа, което изкушава много граждани да игнорират съветите на правителството за социално дистанциране. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете повече за отговора на Германия срещу COVID-19.

///

ПАРИЖ

Дефицитът за 2020 г. може да достигне 7%. Докато френското правителство продължава да обявява мерки за стимулиране на икономиката, както и мерки за подкрепа за компании в опит да смекчи кризата с COVID-19, икономистът Ерик Чани прогнозира, че това може да доведе до 15% свиване на икономиката на Франция през второто четиримесечие. Прочетете повече: “France’s budget deficit could skyrocket to 7% of GDP in COVID-19 aftermath

///

ЛОНДОН

Нов закон призовава пенсионирани лекари да се върнат на работа. 65 000 пенсионирани лекари и медицински сестри ще бъдат помолени да се върнат в Националната здравна служба, за да помогнат за справяне с епидемията от коронавирус. Законът е публикуван в четвъртък (19 март). Бенджамин Фокс предава от Лондон.

///

БРЮКСЕЛ

Ново правителство. Правителство, водено от френскоговорящата Софи Уилмес беше подкрепено от парламента с 84 гласа “за” и 44 “против”. Правителството законно изпълнява правомощията си, но премиерът обеща да не излиза извън обхвата на въпросите с кризата, причинена от новия коронавирус. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Глоби за 650 души. Полицията вече глоби 650 души с до 3 600 евро за нарушения след налагането на частична карантина от австрийското правителство от понеделник (16 март), позволяваща на гражданите да напускат домовете си само за да купуват хранителни стоки, да помагат на други хора и да ходят на работа (въпреки че се препоръчва дистанционна работа). Мерките са със срок до неделя, но се предполага, че ще бъдат удължени или дори затегнати. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

Прочетете още: “Austrian ski resort became a COVID-19 hotspot

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италия “изпревари” Китай. С общо 33 190 случая на заразени с COVID-19 към четвъртък и 3 405 починали, Италия изпревари Китай в тревожната статистика. Загрижен от неспазването на спешните мерки, губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана призова италианския премиер Джузепе Конте да използва армията, за да гарантира спазването на наложеното ограничение на движение. В интервю за всекидневника Corriere della Sera Конте съобщи, че удължаването на настоящата карантина – която трябва да приключи до април – ще бъде неизбежно. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Нужен е повече медицински персонал. Броят на пациентите с COVID-19 се увеличи с 25% в четвъртък в сравнение с предишния ден.  В страната има 3 341 нови пациенти (общо 17 177), броят на смъртните случаи също се е увеличил с 169 (общо: 767), според данни на испанското здравно министерство. Фернандо Симон, директор на Координационния център за извънредни ситуации към здравното министерство, подчерта, че 939 души са били в интензивните отделения, а 1 107 пациенти вече са изписани, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

Испанският здравен министър Салвадор Иля също обяви наемането на 30 000 допълнителни медицински сестри и лекари. Някои от тях са студенти последна година, други са старши и вече пенсионирани лекари.

Прочетете повече за развитието на кризата с COVID-19 в Испания тук.

///

ЛИСАБОН

Спешни мерки. Според португалските власти към четвъртък броят на заразените с COVID-19 наброява 785, a смъртните случаи са 4. Премиерът Антонио Коща представи главните мерки за извънредното положение, обявено от португалския президент Марсело Ребело де Соуза предния ден. (Lusa.pt)

///

АТИНА

Последно предупреждение преди пълната карантина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди гражданите да се придържат към извънредните мерки или в противен случай ще бъде наложена пълна карантина. Съобщава се, че правителството и здравните експерти са обезпокоени от случаите на цивилни граждани, които използват кораби, за да достигнат до някои острови. Ако това се повтори и следващия уикенд, не се изключва и налагане на забрана за движение.

Властите разпоредиха сезонните хотели и туристически съоръжения да останат затворени до 30 април и смятат временно да забранят всички чуждестранни полети от 22 март.

Прочетете повече за развитието на ситуацията с коронавируса в Гърция тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Съжалявам, че си тръгвам. На последната сесия на напускащото правителство в четвъртък, министър-председателят Петер Пелегрини заяви, че съжалява, че си отива, добавяйки: “поех поста в трудна ситуация и го предавам в още по-трудна”. Пелегрини стана премиер след като Робърт Фицо бе принуден да подаде оставка след убийството на журналиста Ян Куциак и напуска поста в разгара на пандемията от COVID-19. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Министерството на вътрешните работи се присъединява към борбата срещу корона дезинформацията. Центърът за борба с тероризма и хибридните заплахи на чешкото министерство на вътрешните работи, създаден преди три години, ще отговаря за борбата с фалшивите новини и дезинформация, свързани с пандемията на коронавирус, потвърди министърът на вътрешните работи Ян Хамачек пред Deník N. До момента само журналисти и неправителствени организации се бориха с дезинформацията по отношение на вируса. (Лукаш Хендрич | EURACTIV.cz)

Прочетете повече за развитията около пандемията от коронавирус в Чехия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

В България властите срещат трудности в налагането на стриктното спазване на мерките от ромското населения. Твърди се, че през последните дни много български роми са се завърнали от Западна Европа, където може да са се заразили с коронавируса. Прочетете статията на Красен Николов от EURACTIV България.

Извънредно законодателство. Българският парламент прие закон, предложен от ГЕРБ, който ще позволи на военните да помогнат за прилагането на мерките срещу епидемията в градовете и на границата да спират превозни средства и хора до пристигането на полицейските власти. Физическа сила също ще може да бъде използвана при необходимост. Данните за местоположението на граждани, получени от мобилните оператори ще се съхраняват и използват за откриване и изолиране на лица под карантина. Полицейските служители ще имат право на достъп до тези данни.

Карантината за всички българи, пристигащи в България от чужбина, е задължителна. Карантинният период е от 14 до 21 дни или повече в зависимост от резултата от втори тест. Според спешно приетите санкции в края на миналата седмица, нарушението на карантината се наказва с лишаване от свобода до четири години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Общият брой на регистрираните заразени досега остава сравнително нисък – 110. Починалите са трима.

///

БУКУРЕЩ

В четвъртък президентът Клаус Йоханис посъветва румънците, живеещи в чужбина, да не се връщат в Румъния за великденските празници на фона на кризата с коронавируа. Прочетете повече в EURACTIV Румъния.

///

ЛЮБЛЯНА

Словения затяга мерките. Словения наложи забрана за всякакви публични събития от полунощ в петък, разрешени са излизания с цел отиване на работа и снабдяване с хранителни продукти. Глобата за нарушение е в размер на 400 евро. Премиерът Янез Янша, който встъпи в длъжност едва миналата седмица, обвини предишното правителство, че не е изготвило подходящ кризисен план и не е осигурило оборудване. “Наблюдавахме събитията в Северна Италия и не вярвахме, че вирусът ще дойде и при нас”, посочи Янша.

///

ЗАГРЕБ

Различна Хърватия. След полунощ една от най-разпространените традиции в страната, пиенето на кафе на открито, няма да се практикува поне 30 дни. Ресторанти, фитнес центрове, салони за красота и други магазини също са затворени. “Мерките, предприети вчера, са дори по-строги от тези по време на войната през 90-те години. Това е извънредна ситуация и трябва да свикнем с нея”, каза премиерът Андрей Пленкович в началото на правителствено заседание. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Фабризи: Брюксел търси начини да помогне на Сърбия. Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабризи обяви в четвъртък, че Брюксел търси начини да помогне на Сърбия в борбата ѝ срещу коронавируса. Той добави също, че не е вярно, че ЕС е забранил продажбата на медицинско оборудване на Сърбия. Коментирайки изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за забрана на износа на медицинско оборудване от ЕС, Фабризи обясни на сръбската национална телевизия, че това не е забрана, а механизъм на държавен контрол. Прочетете повече в EURACTIV Сърбия..

///

В четвъртък сръбският външен министър Ивица Дачич заяви пред Първа сръбска телевизия, че “е бил в Китай по време на епидемията, когато мнозина в Европа не са правили нищо. В този момент в Китай са прилагали мерки, които са дали резултат. Китай преодоля епидемията и това е формулата, която другите страни може да вземат за пример, за да се преборят с вируса”. Външният министър посочи още, че кабинетът провежда няколко сесии на ден и взема решения въз основа на ситуацията, за да предотврати случаите на коронавирус в Сърбия.

Дачич заяви, че забраните и ограниченията на движението до момента дават резултат. Що се отнася до външната политика, той посочи, че в момента тя е ограничена до обсъждане на коронавируса и до телефонни и видео заседания за закупуване на оборудване и лекарства. Относно сръбските граждани, живеещи в чужбина, Дачич заяви, че кризисният щаб ще се грижи за спешните случаи и че връщането в Сърбия със самолет вече е практически невъзможно.

Междувременно малкият и средният бизнес в уязвимите сектори е най-засегнат от настоящото извънредно положение в страната, заяви президентът на Сръбската асоциация на работодателите Драголюб Дамянович по време на онлайн конференция в Белград. Прочетете повече в EURACTIV Сърбия.

***