Пентагонът прехвърля войски от Германия в Белгия и Италия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер в Пентагона в Арлингтън, Вирджиния, САЩ, 24 февруари 2020 г. [EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS]

В сряда (29 юли) министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер представи плановете си да изтегли хиляди американски военни от Германия, като прехвърли част от силите в Италия и Белгия. Това сложи край на седмицата на несигурност относно стратегията за изтегляне на американските войски в Европа.

Този ход “укрепва НАТО” и “възпира Русия” и ще насочи американските военни към “нова ера на конкуренция между големите сили”, каза Еспер, като представи плана на Пентагона, който ще струва милиарди долари, а изпълнението му ще отнеме години.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да намали броя на американските войски в Германия до 25 000, обвинявайки Берлин, че не е успял да изпълни целта на военния алианс за отделянето на 2% от БВП за отбрана. Тръмп обвини Германия, че се възползва от Америка в сферата на търговията.

Понастоящем повечето войски са разположени във военновъздушната база “Рамщайн” в югозападна Германия, най-голямата американска военна база извън САЩ.

Според плана ще бъдат изтеглени общо 11 900 военни, което ще намали контингента в страната до около 24 000 военнослужещи.

Още преди да се разрази спора на Тръмп с Германия, Пентагонът вече беше извършил преглед на американските сили в световен мащаб,

“Близо 5 600 от 11 900 военнослужещи ще бъдат преразпределени в страни от НАТО, а приблизително 6400 души ще се върнат в САЩ, въпреки че много от същите или подобни подразделения ще започнат ротационно разгръщане в Европа”, добави Еспер.

Генерал Джон Хайтън, заместник председател на Обединения комитет на началник щабовете, посочи, че преразпределението на войските ще засили ангажимента на Съединените щати към своите съюзници, тъй като “ще разпредели по-добре силите в цяла Европа и ще увеличи използването на ротационни сили”.

Останалите 6 400 военни и техните семейства ще бъдат върнати в САЩ и след време ще бъдат преразпределени на ротационен принцип в Европа .

Около 4500 от тях ще стават част от втори кавалерийски полк, а други части ще се насочат на ротационен принцип на изток и около Черно море, засилвайки присъствието на НАТО в ключовия район между Русия и континентална Европа.

2500 летци със седалище в Милденхол, Обединеното кралство, които e трябвало да отидат в Германия, ще останат във Великобритания.

Еспер посочи, че планът е консолидация на щабовете на САЩ в европейски страни извън Германия, като базите на НАТО в Белгия и Италия.

Според Европейското командване на САЩ (EUCOM) и върховният командващ за Европа на НАТО Тод Уолтърс, някои от основните щабове, които в момента са базирани в Германия, ще бъдат преместени в централата на НАТО в Монс, Белгия, вероятно щаба на EUCOM, докато други два батальона ще отидат в Италия.

В същото време и двамата служители потвърдиха, че командването на Африканското командване на САЩ (AFRICOM), също със седалище в Щутгарт, “скоро може да се премести на друго място”, но още текат дискусии.

Първоначалното съобщение на Вашингтон за намаляване на контингента от американските войски в Германия предизвика критики от страната-домакин и изненада съюзниците на НАТО.

Регионалните премиери на четирите германски провинции, които са домакини на американските войски, призовават членовете на Конгреса на САЩ да блокират плана за изтегляне на Тръмп, който настоящите и бивши американски служители критикуват като политическо, а не стратегическо решение.

Няколко министри на отбраната на НАТО също изразиха загриженост относно оттеглянето, особено след коментари на Тръмп за връщане на войските у дома и спирането на участието на САЩ в тези “безкрайни войни”.

Посланикът на САЩ в НАТО, Кей Бейли Хатчинсън, коментира пред EURACTIV през юни, че “няма признаци за оттегляне на САЩ от стария континент и че Америка е дълбоко ангажирана в Европа. Никой никога не бива да мисли, че по някакъв начин Америка се отдалечава от Европа”.

Полша бързо предложи да стане домакин на някои от тези сили. Премиерът Матеуш Моравецки коментира през юни, че се надява, че част от американските войски ще бъдат пренасочени към Полша, което беше подкрепено и от президента Анджей Дуда.

След като консервативното правителство (“Право и справедливост”) дойде на власт, Полша представи обширен план за модернизиране на армията си и съживи призивите за постоянна американска база в страната, нареченa “Форт Тръмп”.

Настоящият план не предвижда преместване на войски в Полша, но според американските служители той може да доведе до “възможност за изпращане на повече войски в Полша и Прибалтика” на ротационен принцип.

Окончателното решение за изпълнението на планираното частично съкращение на военнослужещи обаче може да отиде в Конгреса на САЩ, където се е образувала съпротива, както сред демократите, така и от републиканците. Чрез закона за предстоящия военен бюджет всеки един от плановете може да бъде коригиран.