Петков към Радев за ветото: Омръзна ми от страхливци

Кирил Петков [Георги Готев]

„Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци.“ Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков, влизайки на заседанието на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък, 23 юни. Думите му бяха по адрес на президента Румен Радев, който отказа да свика за втори път Консултативния съвет за национална сигурност за българската позиция за ветото върху старта на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

Не може от две седмици КСНС да не се свиква „и да се крие на различни места“. Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме заедно, обсъждаме и излизаме, каза Петков.

Премиерът Кирил Петков потвърди, че на заседанието ЕС-Западни Балкани ще потвърди обещанието си да остави въпроса за Република Северна Македония в ръцете на Народното събрание. „Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще иска от мен, ще държа тази позиция“, добави премиерът, цитиран от БТА.

Той каза още, че харесва френското предложение. „Това, което виждам, е, че Конституцията ще се промени, преди да започне преговорният процес; че дискриминацията и езикът на омразата ще бъдат (включени); през цялото време ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всичките наши позиции – това е много добро предложение и не мисля, че друго такова може да има. И въпреки всичко, когато давам дума, че само българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата“, обобщи Петков.

Според него има историческа възможност България да може да запази всичките си интереси задълго.

„През цялото време темата за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство, само с една цел – да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Само че, когато казахме „Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации“, примерно за БНБ, Република Северна Македония остана в нищото“,  каза още премиерът в оставка.

„Важно е да се каже за нашите опозиционни партии – не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобеда да блокираш комисията (по външна политика на НС – бел. кор.). Това е абсолютна политическа подлост“, каза Петков, явно визирайки поведението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В следващите дни може да има отворена дискусия, където целият български народ да разбере, това не трябва да стане между другото. Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение, призова той парламентарната опозиция.

Парламентът изглежда в задънена улица

Няма изгледи депутатите да обсъдят френското предложение. БСП обяви, че няма да подкрепи френското предложение. Така от трите останали партии в коалицията на правителството в оставка, социалистите застават на противоположна позиция на ПП и ДБ.

Междувременно ГЕРБ и ДПС внесоха две отделни проекторешения за одобрение от страна на Народното събрание на френското предложение.

ИТН и „Възраждане“ са против предложението.

За 15 ч. в четвъртък е насрочено извънредно заседание на парламентарната комисия по външна политика. В сряда то бе провалено от опозицията.