Повечето британци смятат, че Брекзит е провал

Снимка: Shutterstock

Малко над половината британци казват, че напускането на Европейския съюз е провал, според ново проучване на общественото мнение, публикувано във вторник (5 октомври).

Проучването на Savanta ComRes показва, че 52% смятат, че Брекзит е постигнал малко, докато 36% твърдят, че има успех.

През петте години след референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха да напуснат ЕС с  52% срещу 48%, обществените нагласи остават твърди и относителният паритет се запазва. Някои пък смятат, че трябва да се проведе нов референдум за членство.

Резултатите от проучването, в което участваха над 2000 души, показват, че значителна част от привържениците на консервативната партия вече усещат трудностите от живота извън ЕС.

26% от гласувалите за оставане в ЕС и една трета от консерваторите казват, че излизането от блока е неуспешно.

Всеки пети от избирателите от партията на Борис Джонсън твърди, че политиката за повторно присъединяване към ЕС би подобрила шансовете на консерваторите на следващите избори.

В понеделник министърът за Брекзит Дейвид Фрост каза на делегатите на конференцията на Консервативната партия, че „дългата лоша мечта за членството ни в ЕС е приключила“, той добави, че „британският Ренесанс е започнал“.

Животът извън ЕС е „началото на голямо пътуване за страната ни“, добави той.

Това мнение все още е подкрепяно от повечето избиратели на Консервативната партия. Трима на всеки пет души казват, че напускането на ЕС е било успешно.

Привържениците на лейбъристите и либералните демократи казват, че ако Консервативната партия подкрепи членството в ЕС, това ще увеличи шансовете им на изборите, вместо да ги влоши.

Отношенията с ЕС обаче остават студени на фона на опасенията за прилагането на новото Споразумение за търговия и сътрудничество и протокола от Северна Ирландия, който Великобритания настоява да бъде преразгледан.

Междувременно проблемите във веригата на доставки, включително недостигът на шофьори на камиони, които се смятат за следствие от Брекзит, доведоха до недостиг на бензин в Обединеното кралство. Кризата продължава вече трета седмица.

Привържениците на лейбъристите и либералните демократи са повече от три пъти по-склонни да кажат, че Брекзит е провал.

Към момента нито една от големите британски партии не подкрепя официално присъединяването към ЕС, а опозиционната Лейбъристка партия изключва плановете за присъединяване към единния пазар.