Повечето поляци подкрепят ветото върху евробюджета заради върховенството на закона

"Полша не е изнудвана от Германия“, каза евродепутатът Шикорски. [EPA / JOHN THYS]

Държавите от ЕС отново са в конфликт заради седемгодишния си бюджет и плана за възстановяване на икономиките заради пандемията. Унгария и Полша се опитват да блокират условието за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона.

Решението на полското правителство бе подкрепено от 57% от полското население, според анкета на United Surveys.

На въпрос дали Полша трябва да отхвърли или подкрепи обвързващ механизъм на дългосрочния бюджет с върховенството на закона, 57% от анкетираните подкрепят подобен резултат.

В същото време, на втори въпрос дали Полша трябва да наложи вето върху бюджета, ако този механизъм бъде въведен, по-малко от 20% от анкетираните са отговорили, че страната трябва да подкрепи бюджета, докато повече от половината от анкетираните (57,4%) искат бюджетът на ЕС ще бъде блокиран, а  23,1% нямат мнение по темата.

Бюджетът и планът за възстановяване трябва да бъдат приети единодушно от 27-те държави-членки на ЕС, но Унгария и Полша го държат като заложник.

Управляващите във Варшава твърдят, че блокирането на пакета – бюджет 2021-2027 и плана за възстановяване, е единственото решение, защото условието за върховенство на закона е заплаха за суверенитета на страната.

Полският президент Анджей Дуда подкрепя правителството в твърдата му позиция срещу механизма, заяви говорителят на президента Павел Муха във вторник. Докато Полша приема цялостната форма на пакета, “не може да има място за произволно или политически мотивирано решение, което може да доведе до намаляване на финансирането от ЕС“, категоричен е президентът.

“Никой не трябва да учи Полша на върховенство на закона и демокрацията“, заяви заместник-лидерът на управляващата коалиционна партия “Солидарна Полша“ Михал Войчик. Той добави,, че страните с “лоша история през последните 100 години“ нямат необходимата легитимност да обсъждат върховенството на закона.

От своя страна опозицията твърди, че позицията на правителството по отношение на механизма е резултат от страха му, че Брюксел ще му наложи финансово наказание за неуважение на върховенството на закона.

“Лъжете полския народ по отношение на върховенството на закона“, каза евродепутатът и бивш външен министър Радослав Шикорски в парламента. “Вие сте първото министерство на правосъдието в европейска държава, което се противопоставя на върховенството на закона“, добави той.

“Полша не е изнудвана от Германия“, каза Шикорски във връзка с аргументите на някои депутати, които подкрепят ветото. “Загубихте гласуването, защото не ви бива в преговорите“, добави бившият външен министър.